Magazin

Na koji način majčinstvo utiče na karijeru žene

Sa dolaskom deteta na svet, život žene i njeni prioriteti se znatno menjaju . U skladu sa novom ulogom, ulogom majke, karijera "pada" u drugi plan. Međutim, nakon određenog vremena, povratak na posao predstavlja pravi izazov - mogućnosti su limitirane, a prostor za dalje napredovanje na karijernoj lestvici gotovo da i ne postoji, zaključak je najnovijeg istraživanja.
Na koji način majčinstvo utiče na karijeru žene© Canva / RossHelen

Na ženama, od kako je sveta i veka, leži odgovornost za produžavanje ljudske vrste: one nose buduće potomke u stomaku punih 9 meseci, rađaju ih, odgajaju i uče kako da budu dobri ljudi. Uloga majke je, kao što i sama reč kaže - uloga, koja ima svoj "rok trajanja". Međutim, uporedo sa njom, žena treba da radi i gradi karijeru, što je posebno izazovno.

Majčinstvo značajno utiče na zapošljavanje i napredovanje

Nedavno je magazin Ekonomist objavio rezultate naučne studije  Univerziteta Prinston i Londonske škole ekonomije i političkih nauka o efektima majčinstva na mogućnosti u poslovnom svetu i karijerni rast žena. Rezultati su poražavajući i nimalo optimistični: majčinstvo značajno utiče na zapošljavanje i napredovanje žena na karijernoj lestvici.

Ovo se, nesumnjivo, odražava i na mentalno zdravlje žena, koje postaje fragilnije usled smanjenih mogućnosti za pronalazak adekvatne pozicije, potpune posvećenosti karijeri i takozvanog staklenog plafona, zbog koga je put žena u profesionalnom pogledu daleko teži neko muškaraca.

Napuštanje posla vodi u siromaštvo

Majčinstvo je divna uloga u životu žene, ali ne treba zanemariti činjenicu da zbog njega većina pripadnica nežnijeg pola makar jednom u životu napušta svoj posao. Neke se nakon trudničkog i porodiljskog odsustva na svoje pozicije vraćaju, dok za neke žene prostora u kompanijama više nema, ili ima, ali bez mogućnosti daljeg rasta.

Ovakvo stanje u industriji zapošljavanja neretko  sa sobom "povlači" i niže prihode žena u odnosu na muškarce, što u pojedinim slučajevima može voditi i u siromaštvo. Sa druge strane, muškarci koji na svojim pozicijama ostaju i nakon što dobiju prinovu, i dalje nesmetano obavljaju svoje poslove i napreduju u skladu sa dostignućima i posvećenošću.

Žene su u manjini kada su vodeće pozicije u pitanju

Naučno istraživanje koje je obuhvatilo 134 zemlje, pokazalo je da se 80 procenata dispariteta u pogledu broja zaposlenih žena i muškaraca objašnjava upravo majčinstvom, zbog koga žene napuštaju svoj posao ne bi li se posvetile porodici. Zbog toga su one praktično izuzete iz razmatranja za rukovodeće pozicije kako u manjim kompanijama, tako i u svetskim korporacijama.

Manjina koja ipak i pored majčinstva, dostigne rukovodeće pozicije, se nalazi u okruženju koje apsolutno nije prilagođeno njihovoj stvarnosti i u kome se očekuje potpuna i bezuslovna predanost poslu i odsustvo balansa između života i porodice. Prema podacima Svetskog ekonomskog foruma, biće potrebno još najmanje 170 godina da globalni ekonomski jaz između polova u potpunosti nestane, a do tada - na ženama je i dalje daleko veći pritisak.

image
VV inauguration
banner