Eritritol - dobra zamena za šećer ili je ipak opasan po zdravlje
Eritritol je šećerni alkohol koji se koristi kao aditiv u hrani i zamena je za šećer u širokom spektru proizvoda, posebno u jelima koja imaju za cilj smanjenje šećera ili kalorija. Nalazi u malim količinama u nekom voću, kao što su lubenica, kruške i grožđe, zatim u siru i soja sosa, ali se obično proizvodi u većim razmerama fermentacijom.
Brzo se apsorbuje u telu, tačnije u tankom crevu, zatim dospeva u krvotok. Jednom kada eritritol dospe u krv, šećerni alkohol se u velikoj meri eliminiše iz tela kroz urin, a da se ne metaboliše. Ovaj jedinstveni metabolički put omogućava mu da pruži slatki ukus sa skoro nula kalorija i bez uticaja na nivoe glukoze ili insulina, piše Forbs Helt.
Njegove prednosti ogledaju se u tome što eritritol ne utiče na nivo šećera u krvi ili insulina, što može biti potencijalno korisno za osobe koje imaju problema sa nivoim šećera u krvi, kao što su oni koji žive sa dijabetesom. Takođe, niskokaloričan je, tačnije skoro bez kalorija i ne utiče na zube i oralne probleme kao običan, beli šećer.
Potencijalne opasnosti eritritola
Ipak, koliko god se učinio korisnim, lekari ipak savetuju da sa njegovom konzumacijom budemo oprezni.
"Može imati neželjene efekte za neke pojedince", ističe doktorka Sara Stombaug. Iako se generalno bolje toleriše od drugih šećernih alkohola kao što su ksilitol i sorbitol, eritritol može dovesti do gastrointestinalnih neželjenih efekata, kao što su mučnina, nadimanje i dijareja. Zatim, neka istraživanja sugerišu da postoji veza između konzumiranja eritritola i povećanog rizika od stvaranja krvnih ugrušaka i velikih kardiovaskularnih problema, kao što su srčani ili moždani udar. O tome ukazuje studija objavljena u naučnom časopisu "Nejčr medisin", međutim, potrebna su dodatna istraživanja da bi se dalje istražila ova veza.
"Zato sve savetujem da se konsultuju sa svojim lekarom pre nego što krenu da redovno unose eritritol ili bilo koju drugu zamenu za šećer u ishranu", ističe doktorka.