Magazin

Ramonda - cvet, pesma i simbol snage srpskog naroda

Natalijina ramonda je cvet koji se nosi na reveru i to na dan kada je potpisano primirje u Prvom svetskom ratu, 11. novembara. Ovaj cvet ljubičaste boje ima veliku simboliku za srpski narod. Takođe, numera Teje Dore, pevačice koja će predstavljati Srbiju na "Pesmi za Evroviziju" u Malmeu ima naziv "Ramonda".
Ramonda - cvet, pesma i simbol snage srpskog naroda© commons.wikimedia/Francine Riez

Višegodišnja, zimzelena biljka sa lila laticama, ramonda, u poslednjih nekoliko dana privlači veliku pažnju. Naime, naša predstavnica na "Pesmi za Evroviziju" u Švedskoj, Teja Dora, peva o ovom cvetu, koji u svojoj istoriji ima veoma zanimljive činjenice.

Prirodna retkost i zaštićena vrsta u Srbiji

Botaničar Josif Pančić otkrio da cvet ramonda postoji i raste i izvan Španije, područja na kom je otkrivena početkom 19. veka. Prema njegovim otkrićima, ramonda raste i na jugu Srbije, pa ju je stoga nazvao ramonda serbika. Krajem 19. veka dvorski lekar Obrenovića Sava Petrović primetio je cvet ramonda u okolini Niša. Ime natalijina ramonda ponela je po kraljici Nataliji Obrenović, inspirisano njenom lepotom. Raste u Srbiji, Albaniji, Bugarskoj, Grčkoj, Crnoj Gori. Kod nas, stanište joj je u pukotinama krečnjačkih stena na Suvoj planini, u Sićevačkoj klisuri. Natalijina ramonda se nalazi na spisku retkih biljaka Evrope, a u Srbiji je zaštićena vrsta, kao prirodna retkost, piše RTS.

Natalijina ramonda je poslednja otkrivena vrsta iz roda ramodni, posle srpske ramonde koju je pronašao  Josif Pančić i Ramonda myconi, koja je endemit Pirinejskog poluostrva.

Cvet feniks - kap vode je vraća u život

Interesantno je da ovaj naizgled nežan cvet može da preživi i kada se u potpunosti osuši. Potrebno joj je samo malo vode da bi se vratila u život i zato se naziva cvet feliks. Spominje se priča da je botaničar Pavel Černjavski slučajno prosuo vodu na herbarijum u kome se nalazio osušeni cvet natalijine ramonde i ona je nakon toga "vaskrsnula". Takođe, biljka je višestruke simbolike za srpski narod s obzirom na to da se i on, poput feniksa, uzdigao posle velikih gubitaka.

Simbol srpskog stradanja i snage

Amblem ovog cveta se nosi na reveru 11. novembra, na dan kada je otpisano primirje u Prvom svetskom ratu, jer predstavlja simbol srpskog stradanja u Prvom svetskom ratu. Motivi amblema se sastoji od trake koja okružuje prikaz ljubičastog cveta. Ovaj dan u novembru je neredan u Srbiji, a obeležava se Francuskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji.

image