Magazin

ARS: Prvi sovjetski robot koji se pojavio pola veka pre izuma Ilona Maska

O robotima koji samostalno hodaju, izvršavaju zadatke i komuniciraju sa svojim vlasnicima danas možemo pročitati svuda. Oni su sastavni deo svakodnevice. Posebno se svojim robotima diči tehnološki mogul Ilon Mask, koji svako malo androida Optimus objavljuje na društvenim mrežama. Ali, ono o čemu niko ne govori jeste da su se ovakvi roboti koristili još u vreme Sovjetskog Saveza.
ARS: Prvi sovjetski robot koji se pojavio pola veka pre izuma Ilona Maska© Youtube / Wiki алфавит

Danas roboti ne predstavljaju naučnu fantastiku - oni se slobodno kreću po velikim svetskim aerodromima, u supermarketima i fabrikama, dok ih strastveni zaljubljenici u tehnologije i veštačku inteligenciju imalu čak i u svojim domovima. Maskov Tesla Optimus je samo jedan od primera, a ima ih još pregršt.

Ipak, postojanje takvog jednog robota-humanoida, koji je potpuno autonoman, koji slobodno komunicira i kreće se, je za doba Sovjetskog Saveza bilo nešto neverovatno. Sam pik tehnološkog razvoja, moglo bi se reći. Za ovaj izum stanovnici SSSR mogli su zahvaliti naučniku Borisu Nikolajeviču Grišinu.

ARS - Automatski radioelektronski sekretar "rodom" iz SSSR

Na ideju da stvori automatskog radioelektronskog sekretara (ili, skraćeno ARS ili Arsik, kako su mu tepali) Grišin je došao sasvim slučajno - njegova majka Marija Vasiljevna bila je teško bolesna i trebao joj je pomoćnik koji će joj olakšavati svakodnevne aktivnosti, donositi lekove i vodu ili je buditi ukoliko se uspava do kasno. U krajnjoj liniji, u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja, i da pozove hitnu pomoć i lekarima otvori vrata.

Prve skice Arsika su svetlost dana ugledale 1962. godine. Nakon toga, Grišin je sa timom izvrsnih stručnjaka počeo da sklapa robota-humanoida šraf po šraf, deo po deo. I tako naredne tri godine - sve do 1966. godine kada je ARS konačno prohodao i progovorio, na tečnom ruskom jeziku. Ubrzo je naučio i da zapisuje ono što mu se tokom razgovora kaže, a kada bi Boris došao kući, očima koje zasvetle "pokazivao" da postoje poruke koje bi trebalo da presluša.

@callmedemid

Человекоподобный робот СССР

♬ оригинальный звук - DEMIDOV

Sovjetski robot je čak davao i intervuje

Robot ARS je za jako kratko vreme stekao popularnost u Sovjetskom Savezu, pa su novinari iskoristili priliku i pozvali ga da da intervju. U članku objavljenom u lokalnim novinama do detalja je opisan susret novinara sa tada najsavremenijim sovjetskim izumom, od momenta ulaska u stan, pa sve do završetka razgovora sa robotom. Prenet je čak i trenutak kada je u sred intervjua zazvonio telefon, a ARS se javio, poput pravog čoveka.

"Boris Nikolajevič trenutno nije kod kuće, ali će biti za koji minut. Ako treba nešto da mu prenesem, recite, zapisaću", rekao je ARS svom sagovorniku. Dva minuta kasnije, razgovor se završio, a ARS okrenuo novinaru i upitao: "A što ne biste popili malo limunade?" Potom je prišao bokalu sa osvežavajućim napitkom, nasuo ga u čašu i pružio novinaru. Zamislite samo njegovo oduševljenje! 

ARS je bio povezan i sa sistemom "pametnog" stana

ARS nije bio od pomoći samo u svakodnevnim, rutinskim aktivnostima, već je vodio računa i o tome da se u stanu porodice Grišin uvek održava ista temperatura vazduha. Veza između robota i radijatora bila je implementirana putem SFINKS sistema "pametnog" stana. Osim toga, po želji Borisa ili njegove majke, mogao je uključiti ili isključiti svetla u prostoriji ili proveriti da li su zaključana vrata.

Danas postoje mnoga tehnološka rešenja za pomoć starijim i nemoćnim licima - raznorazne aplikacije na pametnim telefonima, servisi za brigu o gerontološkim pacijentima, pa čak i posebni tasteri koji su starijima uvek na dohvat ruke i koji se koriste radi signaliziranja da je došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja. Ali, roboti se gotovo i ne koriste, osim, možda, u izuzetnim slučajevima. A šteta, njihova pomoć ne bi bila na odmet.

image
VV inauguration
banner