Magazin

U Rusiji razvijen nov operativni sistem za starije osobe: Omogućava intuitivno korišćenje računara

Ruski diveloperi razvili su operativni sistem koji je namenjen starijim ljudima koji nisu naviknuti na rad na računaru. Softver se sam prilagođava stepenu znanja rada na računaru i pomaže u snalažnjeu tokom korišćenja.
U Rusiji razvijen nov operativni sistem za starije osobe: Omogućava intuitivno korišćenje računara© Canva / studioroman

Ruski eksperti u oblasti tehnologija ovih dana predstavili su jedinstveni operativni sistem koji je namenjen isključivo starijim osobama. Sa akcentom na potpunu inkluziju, oni su razvili izuzetno lak za snalaženje sofver koji radi na svim računarima nezavisno od godine proizvodnje i hardverskih karakteristika.

Maksimalna posvećenost korisnicima

Po rečima divelopera, prilikom instaliranja operativnog sistema korisniku se pruža mogućnost da odabere interfejs koji mu se više dopada - da više liči na Windows ili na MacOS. Nakon toga, operativni sistem se instalira na računar, prati rad korisnika i porepoznaje njegov nivo poznavanja računara.

Starijim korisnicima koji nisu vešti u korišćenju najnovijih tehnologija, operativni sistem nudi pomoć u vidu pisanih uputstava koji se kreiraju uz pomoć veštačke inteligencije. Upravo ovo diveloperi i smatraju glavnom prednosti ruskog operativnog sistema.

Softver ima personalizovane režime rada

"AI korisnicima sugeriše na koji način je potrebno izvršiti neku operaciju. Na taj način čak i ona osoba koja ne ume da koristi računar može brzo da savlada tu veštinu", izjavio je kreator sistema, Oleg Lejnveber. Naravno, oni koji su upoznati sa radom na računaru ovu opciju mogu isključiti.

Osim toga, operativni sistem ima i poseban režim koji je namenjen licima slabovidim i ljudima sa oštećenim sluhom. Za njih postoji poseban meni u kome se mogu podesiti parametri poput glasovnih uputstava i čitanja sadržaja ekrana ili uvećavanja fonta, kursora i slično. 

O ruskom softveru se izjasnili i neurolozi

Sa poteškoćama u radu na računarima susreću se gotovo svi stariji ljudi, te bi ovaj operativni sistem mogao biti od velike pomoći kako i njima, tako i članovima njihovih porodica. Po mišljenju neurologa, glavni problem u korišćenju savremenih tehnologija starima predstavljaju usporena motorika, ali i smanjenje kratkoročnog pamćenja.

"Važno je da softver bude intuitivno jasan i logičan, da ikonice budu prepoznatljive i lake za usvajanje. Sistem treba da bude stabilan, da ne zahteva učestala ažuriranja i u idealnom slučaju, omogućava bliskim ljudima udaljeni pristup radi pomoći", navela je neurolog Karina Galiulina. 

image