Magazin

Deci u Švedskoj zabranjena kupovina proizvoda protiv starenja

Mlađima od 15 godina u Švedskoj biće potrebna saglasnost roditelja za kupovinu proizvoda za negu kože protiv starenja jer, kako kažu stručnjaci, društvene mreže i mediji izazivaju štetan uticaj.
Deci u Švedskoj zabranjena kupovina proizvoda protiv starenja© @ halayalex/freepik

Vodeći lanac švedskih hemičara i apotekara uvodi starosna ograničenja za negu kože protiv starenja usled sve veće zabrinutosti širom Evrope zbog potencijalno štetnih efekata na decu ako se prerano okrenu takvim proizvodima.

Farmaceutski lanac Hjartat, koji ima oko 390 apoteka u Švedskoj, prestaje da prodaje proizvode za "naprednu negu kože", kao što su AHA kiselina, BHA kiselina, vitamin A, vitamin C i enzimski piling kupcima mlađim od 15 godina osim ako imaju saglasnost roditelja ili stanje kože koje zahteva takvu terapiju.

Ovaj korak je nastao usled izveštaja o nezi kože među decom mlađom od 13 godina u Švedskoj. Predstavnici jednog lanca lepote na nacionalnom javnom servisu istakli su da je čak 20-40 odsto kupaca mlađe od 13 godina.

Takođe, sve veći broj dece širom Evrope se okreću skupoj nezi kože protiv starenja u potrazi za mlađim izgledom kože. Na mnoge je uticalo ono što su videli na TikToku.

Stručnjaci strahuju da bi pomama za antiejdžing proizvodima mogla imati štetan uticaj na tako mladu kožu. A zabrinuti su i zbog psihološkog uticaja na decu koja su opsednuta starenjem, piše Gardijan.

"Upotreba nege za kožu koja, na primer, je napravljena sa ciljem da smanji bore i da ujednačeniji ton kože nije nešto što detetu treba", kaže Anika Svedberg, farmaceut. U slučajevima kada dete ima neku bolest kože, na primer atopijski ekcem, određeni proizvodi mogu doprineti pogoršanju ili ponovnom aktiviranju simptoma.

Starosna ograničenja omogućavaju farmaceutima da započnu razgovor sa decom i roditeljima o zdravoj nezi kože, "na osnovu potreba, a ne ideala sa mreža", pojasnila je.

image