Magazin

Koji su neželjeni efekti laserske epilacije? Od jednog strepe sve žene

Lasersko uklanjanje dlačica je jedna od najpopularnijih kozmetičkih procedura i kod većine onih koji se za nju opredele rezultati su dobri. Međutim, postoje i neželjeni efekti ove procedure.
Koji su neželjeni efekti laserske epilacije? Od jednog strepe sve žene© Canva / nikolasvn

Neželjene dlačice na telu su moćna mora gotovo svake žene, a borba sa njima - poput borbe sa vetrenjačama. Danas, zahvaljujući razvoju industrije nege i lepote, u ovoj borbi nismo same, već imamo i saveznike - lasere koji dlačice "prže" u korenu. Iako se smatra najdelotvornijom, a ujedno i najbezopasnijom metodom, laserska epilacija u izuzetnim slučajevima može imati i neželjene posledice, koje su poprilično užasavajuće za pripadnice lepšeg pola.

Neželjeni efekti laserskog uklanjanja dlačica

Paradoksalno, kod određenog broja žena se nakon tretmana laserske epilacije dešava potpuno suprotan efekat - umesto da dlačice rastu sporije, da budu tanje i da ispadaju, one postaju još jače, duže i upadljivije. Ovaj fenomen poznat pod nazivom paradoksalna hipertrihoza je veoma redak i pogađa tek nekoliko procenata žena, pa se o njemu jako retko i govori.

Paradoksalna hipertrihoza nastaje usled aplikovanja snižene energije lasera, kada se kozmetičari ili klijenti boje da će zrak lasera biti isuviše jak i izazvati opekotine. Tada umesto spaljivanja folikula dlake dolazi do širenja krvnih sudova, a samim tim i bolje prokrvljenosti regije koja se tretira, što dlačicama daje više "hrane".

Za ovakav kontraefekat ne postoje pravila - može se dogoditi bilo kome. Ipak, postoje rizične grupe, kod kojih je verovatnoća za nijansu veća nego kod ostalih. To su osobe tamnijeg tena sa jačim dlačicama, kao i žene sa sindromom policističnih jajnika, navode eksperti u intervjuu za Njujork Post.

Može li laserska epilacija imati još neke negativne posledice

Pored paradoksalne hipertrihoze, postoje još neke minorne negativne posledice koje se mogu javiti na regijama tretiranim laserom. Uređaj za uklanjanje dlačica može prouzrokovati folikularni edem, odnosno otok folikula dlake, ali on nestaje u narednih 24 časa od procedure.

Takođe, kod ljudi sa osetljivijom kožom mogu se javiti pojačan svrab, izraženo crvenilo, promene u pigmentaciji kože ili neznatne opekotine. Iz tog razloga uvek se preporučuje obavljanje ove procedure kod stručnjaka specijalizovanih za to, a nikako u neproverenim salonima kod osoba koje su nestručne.

image