Magazin

Saloni lepote u Srbiji prebukirani, na termin se čeka i do dve nedelje

Ukoliko pranirate da u narednom periodu zakažete svoj tretman u kozmetičkom salonu, preporučujemo da se naoružate strpljenjem. Naime, situacija na terenu izgleda ovako - telefon kozmetičarke je non-stop zauzet, a ako se i javi saopštiće vam da je prezauzeta i da u narednom periodu nema slobodnih termina. U prilog ovome govori i podatak da je za samo 6 meseci u Srbiji registrovano preko 400 novih frizersko-kozmetičkih salona.
Saloni lepote u Srbiji prebukirani, na termin  se čeka i do dve nedelje© @ kroshka__nastya

Pre nekoliko decenija odlazak kod kozmetičara bio je povremen i nega lica i tela i nije bila baš prioritet u svakodnevnici. Taj "trend" je sada daleko iza nas, a zamenile su ga češće posete salonima koju neretko ovekovečimo i fotografijama i snimcima na Instagramu i Tiktoku. 

Da su kozmetički tretmani, ali na prvom mestu manikir i pedikir od luksuza prerasli u neizostavnu rutinu velikog broja žena pokazuju i podaci o rastu broja novootvorenih kozmetičkih salona. Zbog podatka da je u APR-u proteklih 6 meseci u Srbiji registrovano preko 400 novih frizersko-kozmetičkih salona stekao se utisak da je "gužva" na tržištu, ali i u salonima. Saloni lepote "niču kao pečurke" na svakom koraku, ali to nije slučajno - za njima raste potražnja, kao i cene njihovih usluga. Uočljiv trend rasta pokazuje i poređenje prethodne tri godine - broj frizersko-kozmetičkih salona povećao se od kraja 2021. do kraja 2022. za tačno 500, dok je u ovoj godini skoro toliki rast uočen za samo pola godine.

Da su saloni prebukirani i da je potreba za kozmetičarskim uslugama u poslednje vreme skočila, potvrdila je kozmetičarka Sonja Mitrović.

"Kada je leto, žene dolaze na depilaciji, epilaciju, pedikir, manikir. I te se usluge najčešće traže. Primetno je da se posao uvećao, a radi se punom parom bez obzira da li je radni dan ili vikend. Bukirani smo su danima, pa ako neko hoće da zakaže svoj termin, to ne može da bude danas za sutra, nego bar 4 dana pre".

Situacija je slična i u drugim salonima u zemlji i minimalno je potrebno 3 dana da se zakaže tretman lica ili epilacija, a u nekim salonima čeka se i po petnaest dana:

"Što se tiče nas kozmetičara, imamo puno posla, a leti posebno. Žene neguju lice, telo, sređuju nokte i obrve. Sada, najčešće usluge koje se traže su medicinski pedikir, gel lak na noktima na nogama i depilacije. Bilo koju uslugu koju želite da uradite, preporučujem da zakažete bar 3 ili 4 dana unapred", kaže kozmetičarka Maja Bosijoković i dodaje: "U salonu u kom radim već duže vreme, naravno da imamo naše stalne mušterije, ali dolaze i nove devojke na tretmane"

Ukoliko pogledate i svoje okruženje, primetićete da skoro svaka pripadnica lepšeg pola ide kod kozmetičarke ili posećuje "salon lepote u kraju", te nas ovolika pojava salona i ne iznenađuje. 

Odlazak na tretman lica više nije "rezervisan" za mlade, već su nezi posvećene žene svih doba. Atraktivne nokte, sređene obrve i negovano lice danas imaju i bake i tinejdžerke i primetno je da je nega postala imperativ u životu mnogih. 

U salon na tretman i "čašicu razgovora"

Osim zbog tretmana, za mnoge korisnice kozmetičkih usluga odlazak u kozmetičke salone predstavlja i "beg od stvarnosti" a često se i poveravaju radnicama salona. "Želim da mojim mušterijama kod mene bude prijatno, da se opuste, obavezno ih ponudim kafom, sokom, a neretno mi poveravaju i svoje tajne, probleme ili bilo šta što ih muči", kaže Ana Milačić, vlasnica kozmetičkog salona. 

image