Magazin

Ako ste besni i želite olakšanje, nemojte odmah da razgovarate o tome, preporučuju naučnici

Kada ste ljuti, verovatno želite da se "izduvate", tako što ćete pronaći osobu od poverenja i sa njom podeliti sve svoje frustracije i nesigurnosti. Ovo deluje razumno i za mnoge je sigurno, "provereno" rešenje. Ipak, otkriveno je da ova vrsta "ispovedanja" možda može samo da pogorša bes, umesto da vas umiri.
Ako ste besni i želite olakšanje, nemojte odmah da razgovarate o tome, preporučuju naučnici© Freepik/drobotdean

U trenutku besa, svako traži "ventil". Uglavnom se preporučuje da to bude razgovor sa nekim ko će vam pomoći da prepoznate svoja osećanja, da analizirate situaciju, prepoznate svoje emocije, pa da se na taj način umirite. Međutim, nova velika analiza koja uključuje skoro 200 studija o besu je pokazala da ovo možda nije najbolje rešenje, već da u nekim slučajevima samo može da pojača bes.

Naučnici koji su učestvovali u istraživanju smatraju da ne postoji dovoljno dokaza da razgovaranje o uzroku besa dovodi do "olakšanja i katarze". Iako to ne znači da bi razgovor trebalo zanemariti i držati sve u sebi, preporučljivo je da porazmislite da li je možda bolje isprobati druge metode za smirenje.

Glavni razlog zašto razgovor nije donosio olakšanje kod preko 10.000 ispitanih je vezan za period nakon "ispovedanja". Kada bi neko pričao o svemu što ga je razljutilo, nakon toga bi nastavio da razmišlja o tome, što bi postao samo dodatni izvor mentalnog opterećenja, pa onda i novog ciklusa besa.

Ključ za obuzdavanje besa je prvenstveno smanjenje fiziološkog uzbuđenja, pokazali su nalazi.

"Da biste smanjili bes, bolje je da se bavite aktivnostima koje smanjuju nivo uzbuđenja", smatraju autori . "Uprkos onome što mnogi savetuju, čak ni trčanje ili drugi oblik aktivnosti nije efikasna strategija, jer povećava nivoe uzbuđenja i na kraju se postiže kontra efekat", prenosi "Sajens alert".

Ispitivan je efekat aktivnosti koje povećavaju i smanjuju uzbuđenje, od boksa, vožnje bicikla i džogiranja, pa do dubokog disanja i meditacije.

Smirujuće aktivnosti smanjile su bes u laboratoriji, a i na terenu. Efikasne aktivnosti za smanjenje uzbuđenja uključivale su opuštajuće istezanje, progresivno opuštanje mišića, dijafragmalno disanje i izdvajanje vremena za smirenje.

"Bilo je zaista zanimljivo videti da progresivna relaksacija mišića i klasično opuštanje mogu biti podjednako efikasni pristupi kao što su vežbanje samosvesnosti i meditacija", rekli su autori .

Dakle, umesto da pokušavate da "izbacite" bes, istraživači preporučuju da ga privremeno prigušite i "smirite strasti", jer taktike smirenja za koje je već dokazano da ublažavaju stres mogu da isprazne "fiziološko gorivo" koje podstiče bes.

Otkriveno je da većina aktivnosti za povećanje uzbuđenja ili nije smanjila bes ili su ga povećale (posebno trčanje). Interesatnto je da su sportovi sa loptom i druge fizičke aktivnosti (koje uključuju igru) smanjile fiziološko uzbuđenje, što sugeriše da bi fizički napor mogao biti korisniji za smanjenje besa ako je zabavan.

Potrebno je više istraživanja da bi se razjasnili ovi nalazi, ali za sada, istraživači kažu da tehnike smirivanja - čak i samo pravljenje kratke pauze ili brojanje do 10 - nude najbolje opcije za umirivanje uma i tela, pa tek onda možete razmatrati razgovor sa nekim o svojim problemima.

image
VV inauguration
banner