Magazin

Manje svađe, više ljubavi: Kako da izbegnete probleme sa partnerom tokom retrogradnog Merkura

Prvi retrogradni Merkur u ovoj godini počeo je u ponedeljak 1. aprila, a mnogi već osećaju efekte ovog astrološkog događaja - otežano završavanje poslova, greške u sistemima i proračunima, ometanje u radu tehnologije, propali planovi putovanja, a ono što posebno postaje izazovno je međuljudska komunikacija. Kako da ne upropastite svoj ljubavni život tokom ovog turbulentnog perioda?
Manje svađe, više ljubavi: Kako da izbegnete probleme sa partnerom tokom retrogradnog Merkura© Pexels/Vera Arsic

Retrogradni Merkur je pomalo pogrešan naziv za ovaj fenomen, jer se ova planeta ne kreće unazad, već to samo tako izgleda kada se posmatra sa Zemlje. U ovom periodu Merkur zapravo "samo" usporava tri do četiri puta godišnje, ali dovoljno da dolazi do problema u oblasti kojima ova planeta upravlja - izražavanje, razumevanje, tehnologija i putovanja.

U ovom periodu su posebno ranjivi međuljudski odnosi: Da li vam je teže da saslušate druge ljude, da li lakše dolazi do sukoba? Da li nemate strpljenja da razrešite konflikt i samo želite da "kažete svoje" i završite? Ako je odgovor potvrdan, niste jedini. Mnogi ljudi osećaju da je komunikacija otežana, pa čak i sa najbližima.

Ovo posebno može da šteti ljubavnom životu, kako onima koji traže partnera, tako i onima koji su u vezi. Srećom, postoji nekoliko načina kako da izbegnete probleme u ljubavi i zaštitite se od nepoželjnih efekata retrogradnog Merkura:

Setite se da niste jedini "u problemu"

Iako se možda nekada osećate kao da samo vi intenzivno osećate negativnu stranu ove astrološke pojave, morate sebe da podsetite da to nije tako. Retrogradni Merkur može na svakoga da utiče na drugačiji način, a možda vaš partner/osoba sa kojom se trenutno viđate nije ni svesna da im je teže da komuniciraju. Tako se javi frustracija s druge strane, pa ste onda isfrustrirani i vi, što dovodi do konflikta i tako u krug. Drugim rečima - imajte strpljenja i milosti.

Pauze

Kada dođe do svađe, lako je burno reagovati, a teže je kontrolisati svoje emocije i doći do razumnog rešenja. Zato bi bilo dobro da, kada osetite da su vam u trenutku "reči brže od misli", zaustavite se i date sebi vremena da se smirite.

Ako je potrebno, možete i da napustite prostoriju i vratite se razgovoru drugim prilikom, kako obe strane ne bi rekle nešto što možda zapravo ne misle.

Vežbajte aktivno slušanje

Kada vaš partner govori, posvetite mu punu pažnju. Ako ga stalno prekidate ili samo napola slušate, to se sigurno neće dobro završiti. Umesto toga, trudite se da održavate kontakt očima, sklonite sve što vas može ometati i zaista se posvetite razgovoru.

Pažljivo birajte reči

Nakon toga, kada dođe vaš red da pričate, ne govorite nešto za šta se samo nadate da će partner dobro razumeti - verovatno neće, barem ne dok nas Merkur "bocka"... Mudro birajte reči i pokušajte da pokažete razumevanje.

Vodite računa o svom govoru tela

Neverbalne radnje, kao što su izrazi lica ili položaj ruku, govore više od hiljadu reči. Pokušajte da obuzdate neverbalne znakove iritacije ili besa (zavrtanje očima, prekrštene ruke, podignute ili namrštene obrve), jer će to samo "dodati ulje na vatru".

Ako je moguće, kada je vreme za težak razgovor sa partnerom, prošetajte sa njim. Hodanje rame uz rame gradi drugarstvo, a čin zajedničkog kretanja ka određenom odredištu mogao bi da bude podsetnik da ste zapravo tim, a ne neprijatelji.

Izbegavajte rešavanje problema sms porukama

Nekada deluje kao da je lakše da određenu svađu završimo dopisivanjem, ali ne bi trebalo rizikovati i raditi ovo tokom retrogradnog Merkura. Teško je "pročitati" nečije iskrene emocije preko poruka, tako da je najbolje da ozbiljni razgovori budu obavljeni licem u lice.

Ovo je posebno važno jer su nesporazumi u komunikaciji veoma česti tokom ovog perioda, tako da morate biti sigurni da vas partner neće pogrešno shvatiti, kao i vi njega. 

image