Magazin

Slatko ili slano: Šta omiljeni omiljeni ukus govori o vama, prema nauci

Da li pre birate čokoladu ili čips? Volite više slatko ili slano? Odgovori na ova pitanja mogu otkriti dosta toga o ličnosti, kažu naučnici.
Slatko ili slano: Šta omiljeni omiljeni ukus govori o vama, prema nauci© Lisa Fotios/pexels

Ukus, tekstura jela i sitost su neraskidivo povezani sa centrima za zadovoljstvo u mozgu, a osobine ličnosti se mogu dovesti u vezu sa različitim grickalicama, govori nekoliko naučnih studija.

Impulsivni ljudi žude za slanom hranom

Ako imate potrebu za slanom hranom poput pereca, čipsa ili kikirikija, možda ste impulsivna osoba koja traži nova iskustva. To je dobra vest, ali postoji i ona loša jer takve osobe mogu biti skloniji da rizikuju i gube živce, govori istraživanje iz 2008. godine. Otkrivene su zanimljive veze u smislu temperamentne ličnosti i preferencija ukusa: "Na primer, ispitanici koji traže novine u životu pokazali su snažnu sklonost prema slanim ukusima", navodi se u studiji, a piše Dejli mejl.

Ljubitelji začina i ljubitelji mesa su zabavni

Sklonost začinjenoj hrani može upućivati na ličnosti koja traži uzbuđenje. Zanimljivo, isto važi i one koje privlače mesne grickalice, prema jednoj japanskoj studiji.

Slatko pre nego slano? Verovatno ste nesigurni

Ljudi koji žude za čokoladom i slatkišima imaju tendenciju da traže odobrenje od drugih, a mogu biti i avanturistički raspoloženi, pokazalo je istraživanje iz 2006.

Ako uživate u voću, onda ste otvorena knjiga

Osobe koji grickaju voće i povrće umesto brze ili prerađene hrane imaju tendenciju da budu otvoreniji za nova iskustva, maštovitiji, kreativniji i pronicljiviji su, prema istraživanju iz 2017. godine: "Verovatno je da ljudi koji su otvoreni za nova iskustva i žude za raznovrsnošću imaju takve stavove prema hrani - njihova ličnost ih može učiniti slobodnijim da probaju novo voće i povrće", naglašava autor studije profesor Tamlin Koner.

Tamna čokolada i negativne osobine

Afinitet prema gorkim ukusima povezan je sa osobinama takozvane "tamne trijade" koje uključuju samoopsednute narcise, spletkaroše i psihopate. Postoji veza između sklonosti ka hrani i pićima gorkog ukusa, kao što je kafa, i određenih negativnih osobina ličnosti, kaže studija koju su sproveli psiholozi sa austrijskog Univerziteta u Inzbruku.

Osobe koje preferiraju gorke ukuse češće ispoljavaju narcističke, sadističke i manipulativne tendencije, kao i spremnost da nanesu štetu drugima, sugerišu nalazi. Istraživački tim je obavio intervjue sa ukupno hiljadu učesnika, uključujući studente i pojedince koji služe zatvorsku kaznu.

"Opšte preference gorkog ukusa su se pojavile kao snažan pokazatelj makijavelizma, psihopatije, narcizma i sadizma", napisali su autori.

image