Magazin

Ovo su najbolji gradovi za obilaženje peške

Možda jedan od najboljih načina da upoznamo neko mesto, jeste da ga istražimo u hodu - sami pronalazimo znamenitosti, obedujemo u usputnim restoranima, družimo se sa lokalcima. Obilazak gradova na ovaj način ima svoje čari, te ovim vidom avanture nisu ostali ravnodušni ni turistički "majstori" koji su sačinili listu najboljih gradova na svetu za istraživanje pešice.
Ovo su najbolji gradovi za obilaženje peške© Carlos Ibáñez/unsplash

Zanimljiva mesta i gradovi mogu se otkrivati i "lutanjem", naravno korišćenjem mapa, a nekad i meštani upute šta bi trebalo videti i posetiti.

Nedavna lista otkriva koju su to najbolji gradovi za obilazak peške, a zasnovana je na podacima rezervacija i pretraživanju sa sajta GuruWalk između aprila 2023. i aprila 2024. godine. Kompanija, koja nudi besplatne pešačke ture širom sveta, uporedila je broj rezervacija i poseta stranica po destinaciji kako bi se sastavio spisak.

Pa, krenimo...

10. Porto, Portugal

Portugalski grad "očarava svojim slikovitim starim delom, koji je na listi svetske baštine Uneska, zatim vinarijama na obalama reke Douro i kultnim mostom.

9. London, Engleska

Nudi bezbroj atrakcija od istorijskog Big Bena i veličanstvene Vestminsterske opatije do panoramskog pogleda.

8. Amsterdam, Holandija

Holandska prestonica "poziva" posetioce da istraže pešice očaravajuću mrežu kanala. I ima mnogo toga da se vidi u njoj pored divljenja pejzažu - tu su barovi, bogata istorijska i umetnička ponuda, naglašavaju sa sajta GuruWalk, a piše Dejli mejl.

7. Prag, Češka

"Grad sa sto tornjeva" obožavan je zbog prele arhitekture, istorijskog centra i legendarnog Karlovog mosta. "Praški zamak, katedrala Svetog Vida i astronomski sat su sve zanimljivosti koje očaravaju posetioce i ove tri atrakcije su na 30 minuta hoda jedna od druge", piše GuruWalk.

6. Lisabon, Portugal

Šetači su vrlo zadovoljni kada primete da im je potrebno oko 30 minuta hoda od jedne do druge znamenitosti. Putnike osvajaju boemske četvrti Bair Alto i Alfama, ali i kula Belem i manastir Jeronimo.

5. Firenca, Italija

Najlepši i najreprezentativniji delovi grada, mogu da se otkriju za samo par sati, tvrde putnici koji su posetili ovaj istorijski grad.

4. Madrid, Španija

Pored kulturnih atrakcija, glavni grad Španije šarmira trgovima, kaldrmom i živopisnim ulica u istorijskom centru i zelenim površinama.

3. Barselona, Španija

Šetnja gradskim ulicama omogućava posetiocima da istraže Gotsku četvrt, ulicu Rambla i pijacu Bokeria, nudeći potpuno iskustvo koje kombinuje umetnost, istoriju i gastronomiju.

2. Budimpešta, Mađarska

"Biser Dunava" nudi jedinstven spoj istorije, arhitekture i noćnog života. Prednost ovog grada je što može da se svaki njegov kutak obiđe peške.

1. Rim, Italija

Postoje istorijske i umetničke atrakcija koje se mogu otkriti peške u Rimu - od Koloseuma do Panteona: "Veliki broj spomenika utiče tako na turiste da ne znaju odakle da počnu".

image