Magazin

Najbolje zemlje za život i posao

Možda nije iznenađujuće, ali najbolja država za život i rad je Španija, a odmah je zatim slede Luksemburg i Francuska. Prilikom razmatranja uzete su u obzir prosečan broj radnih sati godišnje, minimum plaćenog godišnjeg odmora i bolovanja, ocena sreće.
Najbolje zemlje za život i posao© Jorge Fernández Salas/unsplash

Politika poslodavca i samo radno mesto imaju ogroman uticaj na to kako smo u stanju da uskladimo posao i lični život, ali zemlja u kojoj živimo takođe igra odlučujuću ulogu. Zakoni koji se odnose na plaćeno odsustvo značajno se razlikuju širom sveta, kao i i prosečan broj radnih sati. Komapnija Market Australija, koja pruža usluge poređenja stopa osiguranja, nedavno je rangirala zemalje koje su najbolji za život i posao. Stanje svake nacije u 2024. određivalali su sledeći faktori: prosečan broj radnih sati godišnje, minimum plaćenog godišnjeg odmora i bolovanja, dužina i stope porodiljskog i roditeljskog odsustva, kao i ocena sreće u zemlji, a evo kako izgleda lista.

1. Španija
2. Luksemburg
3. Francuska
4. Holandija
5. Finland
6. Bugarska
7. Slovenija
8. Estonia
9. Litvanija
10. Austrija
11. Portugal
12. Švedska
13. Danska
14. Poljska
15. Italija
16. Rumunija
17. Belgija
18. Mađarska
19. Letonija
20. Grčka


"Svaki od faktora je bio jednako razmatran prilikom dobijanja konačnog rezultata", rekla je Hana Norton, portparol kompanije.

Španija je zauzela prvo mesto, nudeći radnicima 30 dana godišnjeg plaćenog odsustva i šest ili više nedelja plaćenog bolovanja, dok je roditeljima isplaćivala 100 odsto njihove plate tokom odsustva. Najznačajnije je da Španija pruža slična odsustva i majkama (16 nedelja) i očevima (12 nedelja), i daje znatno više odsustva očevima nego većina drugih zemalja.

Sve zemlje nude 20-30 dana plaćenog odmora i šest ili više nedelja plaćenog bolovanja godišnje. Bugarska nudi najviše porodiljskog odsustva ubedljivo 58 nedelja. Grčka uopšte ne daje odsustvo za negu deteta, dok Holandija, Švedska, Italija i Rumunija daju samo jednu nedelju, piše Haf post.

image