Magazin

Vraćate se sa odmora često bolesni? Evo zašto se to događa i kako možete izbeći

Vraćamo se u svoju dnevnu rutinu nakon zabavnog vikenda i odjednom kašljemo i curi nam nos. Primetimo da kad god napustimo grad na nekoliko dana, posle povratka se osećamo loše. Drugim rečima, nedostaje nam još koji dan da se oporavimo. Da li smo zbog mini odmora zapravo bolesni i ako jesmo, koji je najbolji način da izbegnemo da nas nešto ne "uhvati" sledeći put?
Vraćate se sa odmora često bolesni? Evo zašto se to događa i kako možete izbeći© cottonbro studio/pexels

Povratak kući sa prehladom je prilično čest i to zbog izloženosti raznim aktivnostima koje obavljamo tokom putovanja. Avioni, aerodromi, autobusi, taksiji su prostori koji putnike dovode u blizak kontakt sa zaraženim osobama, navode lekari.

"Kontakti sa drugim putnicima su neizbežni. Sedite na istim sedištima koja se ne čiste što povećava verovatnoću da se razbolite. Takođe, koncerti, sportski događaji i druge aktivnosti uobičajena su mesta na kojima možete da se prehladite zbog velikog broja ljudi u datom prostoru", kaže Laura Purdi, lekar.

Putovanja poremete i spavanje, kao i ishranu, što nas čini podložnijim prehladama, gripu, stomačnim virusima.

"Prelazak iz jedne klime u drugu je izazov za imuni sistem i može ga učiniti podložnijim infekcijama", naglašava dr Džim Evans, a piše Jahulajf.

I dok može izgledati kao da dobijemo prehladu svaki put kada se vratimo sa putovanja, dr Evans kaže da bi to moglo imati više veze sa periodom inkubacije obične prehlade i drugih respiratornih virusa. "Virusni simptomi mogu imati spor, podmukao početak, tako da ponekad može potrajati nedelju dana ili više da biste primetili da nešto nije u redu".

U ovakvim sličajevima, nisu isključene ni alergije, konstantni umor

"Ponekad lokalno okruženje u koje ste 'pobegli' da se odmorite, izaziva  simptome alergije koji izgledaju kao prehlada", ističe dr Vesli Long.

Takođe, možda samo osećamo posledice umora: "Često kada ste na odmoru forsirate sebe da vidite mnoge znamenitosti, mesta. A kada se vratite kući, sve prestane i ponovo ste u svojoj tipičnoj rutini. Ovo može  stvoriti umor i osećaj iscrpljenosti nakon putovanja, kaže dr Purdi.

Šta možemo da uradimo da ne dolazimo kući "mrtvi bolesni"

Stručnjaci se slažu da je važno da vodimo računa o higijeni ruku, te pored sapuna i vode pomažu antibakterijske maramice, gelovi. Preproučljivo je da nosimo masku, posebno u avionu i da imamo svest o ljudimo koji su oko nas:

"Obratite pažnju ko stoji pored vas, pokazuju li znake bolesti kao što su kašalj i kijanje. Klice su brze, pa se potrudite da se klonite onih koji su primetno bolesni", savetuje Purdi.

Putovanja van špica i što dalje od većih grupa uvek se preporučuju ako želimo da izbegnemo da se razbolimo. Ako posećujete prometne atrakcije kao što su muzeji i tematski parkovi, pokušajte da idete radnim danom, predlažu doktori.

Hidratacija ključna

Hidratacija je važna za opšte zdravlje, a posebno je bitna tokom putovanja: "Udvostručite dnevni unos, ako letite jer avioni utiču na to da možete da dehidrirate", savetuje dr Evans. Na putovanjima piti uvek flaširanu vodu, savetuju lekari, jer u nekim zemljama voda iz slavine nije bezbedna za piće.

image
VV inauguration
banner