Magazin

Jaja, kulič, pasha: Šta se sve nalazi na uskršnjoj trpezi ruskih pravoslavnih vernika

Danas se u Rusiji, baš kao i u Srbiji, proslavlja Uskrs. Bogata praznična trpeza krasi svaki dom, a njene glavne "zvezde" osim farbanih jaja, su i kulič i pasha.
Jaja, kulič, pasha: Šta se sve nalazi na uskršnjoj trpezi ruskih pravoslavnih vernika© РИА Новости / Илья Наймушин

Pravoslavni vernici širom Rusije danas proslavljaju vaskrsnuće Isusa, jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika. Obeležavanje Uskrsa, odnosno Pashe, kako se ovaj praznik u Rusiji naziva, ne može zamisliti bez tradicionalnih specijaliteta, a pored farbanih jaja, na trpezi se obavezno nalaze i kuliči i pashe.

Kulič - glavna zvezda ruske uskršnje trpeze

Glavni atribut ruskog Uskrsa svakako je kulič, "naslednik" prosfore koji se ukrašava u skladu sa simbolima Ruske pravoslavne crkve. Ovi slatki kolači od testa u savremenim običajima datiraju još iz perioda 12. veka i po svojoj formi podsećaju na crkvu sa kupolama - belim i sjajnim, prošaranim čokoladnim mrvicama, laticama cveća ili zlatnim motivima. Univerzalni recept za kulič ne postoji - njegova priprema zavisi kako od dela Rusije, tako i od ličnih preferenci vernika. U većini slučajeva u testo se dodaje suvo grožđe, kandirano voće ili marmelada.

Pasha - simbol Golgote i praznog Groba Gospodnjeg

Pashe se u ruskoj tradiciji prave od sitnog, gotovo neslanog sira uz dodatak vanile, čokolade, kondenzovanog mleka ili voća i obično ima oblik piramide zasečenog vrha. Ova uskršnja poslastica simbolizuje Goglotu (planinski vrh na kome je bio razapet Isus Hrist), prazan Grob Gospodnji na dan njegovog Vaskrsnuća i konačnu pobedu Boga nad mračnim silama. Pasha se obično priprema dan ili dva pred Uskrs, a na sam praznik, zajedno sa jajima i kuličom, nosi u hram kako bi se osveštala.

Uskršnja jaja - krašenke i pisanke svedoče o vaskrsnuću Isusa

U Rusiji se jaja nazivaju i krašenke i pisanke, jer se ona ukrašavaju i na njima ispisuju hrišćanski simboli. Tradicija farbanja jaja povezana je sa Marijom Magdalenom, jednom od sledbenica Isusa Hrista. Prema legendi, ona je donela rimskom imperatoru jaje ne bi li mu saopštila da je Isus vaskrsao. Imperator je ovu vest primio vrlo skeptično i rekao da će poverovati u njene reči samo ako jaje momentalno promeni boju. I desilo se čudo - jaje je zaista postalo crveno i od tada se u hrišćanstvu ustalila ova uskršnja tradicija. 

image