Magazin

Met gala održana pod nazivom "Uspavane lepotice: ponovno buđenje mode"

Poznata američka modna manifestacija "Met gala" održana je sinoć u Njujorku pod nazivom "Uspavane lepotice: ponovno buđenje mode", sa temom "Bašta vremena", inspirisanom naslovom kratke priče britanskog pisca J.G. Balarda iz 1962. godine.
Met gala održana pod nazivom "Uspavane lepotice: ponovno buđenje mode"Getty © Invision/AP

U ulozi voditelja sinoć su bili muzičari Dženifer Lopez i Bed Bani i i glumci Kris Hemsvort i Zendeja, zajedno sa glavnom urednicom modnog časopisa "Vog" Anom Vintur, čija izložba je deo manifestacije.

Cveće kao odgovor na temu

"Cveće? Za proleće? Revolucionarno." Svi se sećamo čuvene replike iz filama "Đavo nosi Pradu", koji izgovora glavni lik - ozloglašena urednica modnog časopisa. Ovo ipak nije važilo za Met galu i zvezde su većinom ipak bile dosledne cveću, granama, drveću. Većina slavnih ličnosti je modni zadatak shvatila bukvalno, uzimajući inspiraciju iz prirode.

Temu su doslovno shvatile i glumica Demi Mur, pevačica Lana del Rej, kao i Sidni Svini za koju su mnogi pomislili da je Bili Ajliš zbog promene boje kose. 

I modna i humanitarna manifestacija

Met Gala se održava svakog prvog ponedeljka u maju. Ova modna manifestacija je i humanitarni događaj na kojem se prikupljaju sredstva u organizaciji Instituta za kostime Metropolitenskog muzeja umetnosti, a njeni gosti, oko 450 poznatih osoba iz sveta umetnosti i mode, ne smeju da koriste mobilne telefone zbog tajnosti dešavanja u okviru manifestacije. Met Gala se održava od 1948. godine, kada je nameravano da to bude lokalni događaj, a danas je to svetski poznat događaj koji mnogi modni portali nazivaju "Oskarom za modu".

Ove godine manifestaciji su prisustvovali Kardi Bi, Niki Minaž, Kamila Kabeljo, FKA Tvigs, Donatela Versaće, Kajli Džener, Nikol Kidman, Džejden Smit, Kiran Kulkin, Avkvafina, Ašer, Sidni Svini, Mišel Jeo, Sabrina Karpenter, Dvejn Vejd, Šakira, Kara Delavin, Ed Širan, Dua Lipa, Lil Naz Eks, Demi Lovato, Lana Del Rej, Kim Kardašijan, Kendal Džener, Serena Vilijams, Pamela Anderson, Kvin Latifa, Sem Smit i drugi.

Među poznatima čije odsustvo je zapalo za oko publike su pevačica Rijana, Bijonse i njena sestra Solanž, Tejlor Svift, manekenka Kejt Mos i glumica Blejk Lajvli, prenosi Si-En-En.

Prate je i kontroverze

Ovaj događaj prate i ne baš tako slavni momenti, pa su tako manekenke Naomi Kembel i Stefani Simor odustale su od Met gale 2009. godine i to u poslednjem trenutku, u znak podrške dizajneru Azedinu Alaji. Nakon što je otkrio da nijedan njegov rad nije uključen u izložbu Instituta za kostim, Alaja je zamolio modele da ne nose haljine koje je dizajnirao za njih na svečanosti i oni su odlučili da ne prisustvuju. Alaja je bio poznat po tome što je imao bliske veze sa svojim modelima, a u više navrata je kritikovao Anu Vintur jer je imala "previše moći nad ovim institucijom".

Takođe, 2014. godine mediji su preneli da se na afterpartiju manifestacije, tačnije u liftu, dogodila tuča između Solanž Nouls i Džej Zija. Snimak sa kamere prikazuje pevačicu kako ljutito razgovara sa reperom, mužem njene sestre Bijonse, pre nego što ga je udarila.

U oktobru 2017. godine, u emisiji Džejmsa Kordena gde je emitovan segment sa Anom Vintur, javnost je saznala da je bivšem predsedniku Donaldu Trampu zabranjen pristup Met Gali.

Podsetićemo, da su mnogi negodovali što je 2022. rijaliti zvezda Kim Kardašijan nosila čuvenu haljinu Merilin Monro, te se spekulisalo i da je kultnu kreaciju oštetila.

image