Magazin

Hram neba i Hram Svetog Save: Si poklonio Vučiću zanimljive skulpture od čelika (FOTO)

Predsednik Kine je predsedniku Srbije poklonio zanimljive skulpture koje prema rečima kineskih zvaničnika označavaju kinesko-srpsko prijateljstvo.
Hram neba i Hram Svetog Save: Si poklonio Vučiću zanimljive skulpture od čelika (FOTO)© Икс

Predsednik Kine Si Đinping je tokom zvanične posete Beogradu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poklonio skulpture Hrama neba u Pekingu i Hrama Svetog Save napravljene od čelika.

Fotografiju na kojoj Si Đinping i Vučić u prisustvu supruga  Peng Lijuan i Tamare Vučić posmatraju poklone, objavila je na mreži Iks pomoćnik ministra inostranih poslova Kine Hua Čunjing.

Ona je navela u objavi skulpture označavaju kinesko-srpsko prijateljstvo.

Hram neba 

Hram neba ili Nebeski hram kako se još naziva, smatra se taoističkim hramom i predstavlja kompleks verskih građevina u jugoistočnom delu centralnog Pekinga. Sagrađen je u 15. veku, a proširen je i obnovljen u 16. veku, govore zvanični podaci. Uvršten je u Uneskovu svetsku baštinu i važi za remek-delo arhitekture. 

Hram Svetog Save 

Izgradnja velelepne pravoslave građevine započeta je tridesetih godina 20. veka, a Odbor za izgradnju hrama odabrao je arhitekte Bogdana Nestorovića i Aleksandra Deroka. Uz burnu istoriju i rat, nastavak izgradnje je usledio tek osamdesetih godina 20. veka, a tada je za novog arhitektu imenovan je Branko Pešić. Uz broje prekide, eksterijer hrama je završen tokom dvehiljaditih. Deo unutrašnjosti hrama je urađen u mozaiku za šta je zaslužna Ruska akademija umetnosti, a ruski predsednik Vladimir Putin, posetio je Hram Svetog Save 2019. godine.  

image