Magazin

Koje namirnice ne bi trebalo koristiti nakon isteka roka važenja

Rok trajanja namirnica je vrlo relativna stvar - kod nekih je on nekoliko dana , kod onih manje osetljivih i po nekoliko meseci, pa čak i godina. Ipak, po isteku roka bi čak i takve namirnice trebalo baciti, jer im "zub vremena" oduzima svojstva po kojima su poznate i zbog kojih ih cenimo u ishrani i domaćinstvu.
Koje namirnice ne bi trebalo koristiti nakon isteka roka važenja© Canva / Valerii Honcharuk

Rok trajanja namirnica je uvek prikazan na ambalaži ili deklaraciji proizvođača, ali on ne govori uvek o tome da su nakon toga one neupotrebljive, odnosno za bacanje. Kada je reč o pojedinim namirnicama poput mesa, mesnih prerađevina, jaja, mleka i mlečnih proizvoda, tu dileme nema - retko ko će se usuditi da rizikuje jer potencijalno postoji rizik od trovanja. Ali, postoje i druge, manje očigledne namirnice, čija se konzumacija takođe ne preporučuje nakon što se datum na ambalaži poklopi sa onim na kalendaru.

Pekarski kvasac

Pekarski kvasac je jedna od namirnica sa ograničenim rokom trajanja, koji obično zavisi od vrste, ali i načina njegovog skladištenja. Od momenta pakovanja od strane proizvođača do isteka roka kvasac najčešće može stajati najduže dve godine, ali se ovaj rok značajno skraćuje ukoliko se ambalaža u međuvremenu otvori i kvasac dođe u kontakt sa vazduhom. U tom slučaju njega bi trebalo iskoristiti za najviše četiri meseca, jer nakon toga gubi na kvalitetu i svojim magičnim sposobnostima da "podigne" testo.

Sirće

Sirće je naš saveznik na svim poljima: odličan je za pripremu dresinga za salate, mnogi ga koriste za detoksikaciju organizma, a fenomenalno se pokazalo i u uklanjanju tvrdokornih naslaga kamenca u kuhinji i kupatilu. Iako se sirće tehnički nikada ne može pokvariti onako kako se kvare druge namirnice, preporuka je da se otvorena flaša iskoristi u roku od dve godine. Što je sigurno - sigurno je.

Prehrambene boje

Tečne boje koje se koriste u prehrambenoj industriji a služe za bojenje testa, filova ili napitaka takođe ne bi trebalo da se koriste nakon isteka njihovog roka trajanja. Većina boja neće izazvati nikakve negativne posledice po zdravlje čak i ukoliko im je rok prošao, ali je sasvim izvesno da njihov efekat neće biti na očekivanom nivou, odnosno da boja neće biti ni približno intenzivna.

Maslinovo i suncokretovo ulje

Rok trajanja ulja koja se koriste za pripremu jela obično varira između jedne i dve godine i to ukoliko se striktno poštuju pravila njegovog skladištenja. Nakon toga se konzumacija ulja više ne preporučuje, jer ono gubi svoja hranljiva svojstva i dobija gorak, užegao ukus. Ulje koje se pokvarilo ne morate bacati - možete ga iskoristiti za podmazivanje vrata koja škripe ili alata u garaži.

image