Magazin

Na ove načine ulje ne treba nikada skladištiti: Kvari se i gubi svoja svojstva

Ulje je nezaobilazna namirnica u kuhinje svake domaćice. Bez njega se ne sprema ni jedan ručak, ono je savršen dodatak salatama i meša se u sve kolače. Ono što malo ko zna jeste da se ono ne može držati tek tako, bilo gde, jer se može pokvariti.
Na ove načine ulje ne treba nikada skladištiti: Kvari se i gubi svoja svojstva© Canva / pix

Ulje je sjajan izvor zdravih masnoća i antioksidanasa, i njegova upotreba se, u umerenim količinama, preporučuje svakoga dana. Izbor ulja zavisi od ličnih preferenci domaćice i članova njene porodice, ali ono što ne bi trebalo da bude izbor, već imperativ - jeste njegovo pravilno skladištenje. Neki uslovi čuvanja su prave "ubice" nutritivnih vrednosti ulja, te ih treba izbegavati.

Ulje treba držati podalje od izvora toplote

Iako je najpraktičnije držati flašu ulja nadomak šporeta (i rerne), direktno na radnoj ploči, ovo se nikako ne preporučuje jer toplota koju emituju ovi uređaji može dovesti do gubitka kvaliteta i prevremenog kvarenja. U idealnom slučaju, ulje bi trebalo da držite na temperaturama koje ne premašuju 20 stepeni Celzijusa, pogotovo ukoliko je reč o maslinovom ulju, koje ima nižu tačku dimljenja.

Izbegavajte mesta sa direktnim sunčevim zracima

Hladno ceđena ulja su posebno zastupljena u ishrani zbog svojih hranljivih svojstava, ali je njihovo čuvanje baš iz tog razloga i zahtevnije. Direktna sunčeva svetlost kojoj je ulje izloženo u dužem vremenskom periodu može dovesti do toga da se ono pokvari, odnosno užegne, a samim tim izgubi svoja svojstva i dobije gorak ukus. Zato bi ga trebalo čuvati u tamnim staklenim bocama, idealno - u ormariću.

Nikako ne držati flašu otvorenu

Osim toplote i svetlosti, vazduh je još jedan neprijatelj ulja. U kontaktu sa kiseonikom započinje proces oksidacije, zbog čega se ono brže kvari. Iz tog razloga stručnjaci uvek preporučuju da se flaše u kojima se skladišti ulje drže čvrsto zatvorene i izbegavaju čepovi koji propuštaju vazduh. Velika "antipeporuka" jeste držanje ulja u estetičnim bocama sa nastavkom poput slamke, kroz koju vazduh stalno prolazi.

Šta raditi sa uljem koje je užeglo

Ulje koje se pokvarilo, odnosno užeglo, svakako nije preporučljivo koristiti za pripremu obroka, ali to naravno ne znači da ga treba baciti. Umesto toga, možete ga iskoristiti izvan kuhinje - na primer, za podmazivanje vrata koja škripe ili alata u garaži. Ukoliko pak odlučite da ga bacite, učinite to tako da ne ugrozite nečiju bezbednost: flašu dobro zatvorite da se ulje ne prospe i ne dovede do proklizavanja i pada.

image
VV inauguration
banner