Magazin

Rashlađivanje automobila nikada nije bilo lakše: Ova 3 jednostavna trika su pravi spas za vrele dane

Iako automobil možda i jeste najkomfornije prevozno sredstvo, u toplim mesecima on ima jednu veliku manu: parkiran na suncu on se zagreje do te mere da je ulazak u njega prosto nemoguć. Kako ga rashladiti brzo i efikasno?
Rashlađivanje automobila nikada nije bilo lakše: Ova 3 jednostavna trika su pravi spas za vrele dane© Canva / dimaberlinphotos

U toplim mesecima koji su pred nama najveći izazov za vozače predstavlja ulazak u automobil koji je nekoliko sati stajao na suncu. Tada je u ovoj "limenci na točkovima" temperatura vazduha i do 50 stepeni Celzijusa. Postoji mnogo trikova koji vam mogu pomoći u rashlađivanju vozila, a ovo su neki od najpraktičnijih i najbržih.

Otvorite prozore i pre nego što uđete u kola

Ključevi novijih modela automobila svi izgledaju slično: imaju tastere za otključavanje i zaključavanje vozila i gepeka, dok je fizički ključ sakriven u kućištu. Međutim, ti tasteri imaju i skrivenu funkciju - uz pomoć njih je moguće otvoriti prozore i pre nego što sednete u kola. Sve što je potrebno da uradite jeste da taster zadržite malo duže. Jedino o čemu bi trebalo voditi računa prilikom korišćenja ove funkcije jeste da se nalazite u neposrednoj blizini automobila, kako se ne bi dogodilo da vam zlonamernici ukradu nešto iz njega.

Koristite peškir kako biste ohladili usijani volan i kožna sedišta

Nema ništa gore od usijanog volana i kožnih sedišta u automobilu. Srećom, ove delove vozila, kao i metalnu šnalu sigurnosnog pojasa, lako možete ohladiti uz pomoć nakvašenog peškira. Najbolje bi bilo da za kvašenje peškira koristite flašicu sa raspršivačem, kako ne biste preterali sa količinom vode, ali i obična će "odraditi posao". Ukoliko pri ruci nemate peškir i flašicu vode, poslužiće i vlažne maramice namenjene za brisanje kokpita automobila, iako će vam možda trebati malo više maramica.

Otvorite sve prozore i vozite polako

Uključivanje klima uređaja pre nego što se automobil makar malo rashladio je potpuno besmisleno, jer jedino što u prvih nekoliko minuta može izaći iz ventilacionih otvora jeste vruć vazduh. Umesto toga, otvorite sve prozore, pokrenite automobil i vozite ne brže od 72 kilometra na čas, jer je na toj brzini otvaranje prozora najisplativije i najbrže rešenje za rashlađivanje automobila. Nakon par minuta kada se on ohladi, a vi steknete uslove za ubrzanje, možete uključiti i klimu, kako ne biste trošili gorivo zbog gubitka aerodinamičnosti.

image