Magazin

Ključ od automobila ima i jednu skrivenu funkciju - mnogi ni ne znaju da ona postoji

Vlasnici automobila gotovo uvek misle da svog četvorotočkaša dobro poznaju - da znaju sve cake i da su istražili sve opcije. Međutim, za ovu funkciju malo ko zna, a može biti od velike koristi.
Ključ od automobila ima i jednu skrivenu funkciju - mnogi ni ne znaju da ona postoji© Canva / oatawa

Ključevi novijih modela automobila praktično svi izgledaju identično: imaju tastere za otključavanje i zaključavanje vozila i gepeka, dok je fizički ključ sakriven u kućištu. Međutim, ti tasteri za otključavanje i zaključavanje imaju i svoje skrivene funkcije o kojima mnogi vlasnici vozila ne znaju.

Taster za otključavanje vozila vam omogućava još nešto

Pritiskom na taster za otključavanje vozila centralna brava automobila će se odblokirati, tako da možete otvoriti sva vrata na automobilu. Ali, to nije jedino što možete uz pomoć ovog dugmeta. Druga, skrivena opcija je otključavanje prozora čak iako niste u automobilu, a sve što je potrebno da uradite jeste da taster zadržite malo duže.

Ovo je posebno zgodno u letnjim mesecima kada su napolju vrućine i kada je automobil praktično usijana limenka. Jedino o čemu bi trebalo voditi računa prilikom korišćenja ove funkcije jeste bezbednost - uvek proverite da u kolima niste ostavili neke vredne stvari koje se mogu naći na meti lopova i vodite računa da se od vozila ne udaljavate.

Šta možete uz pomoć tastera za zaključavanje automobila

Taster za zaključavanje vozila takođe ima skrivenu opciju, koja vozačima može biti jednako praktična i zgodna. Međutim, mnogi ni ne znaju da ona postoji. Dugim pritiskom na ovo dugme svi prozori u automobilu počinju da se zatvaraju, uključujući i panoramski krov koji poseduju određena, luksuznija vozila.

Ovo je naročito zgodno ukoliko ste već izvadili sve stvari iz automobila i zaključali ga, a naknadno primetili da su jedan ili više prozora ostali otvoreni. Funkcija je, naravno, moguća samo ukoliko niste odmakli predaleko od vozila, odnosno ukoliko ste u dometu u kome četvorotočkaš "hvata" frekvencije koje emituje daljinski ključ.

Da li otvaranje i zatvaranje uz pomoć ključa radi na svim automobilima

Nažalost, opcija otvaranja i zatvaranja prozora na vozilu uz pomoć ključa za daljinsko otključavanje ne radi baš na svim modelima automobila. Ona je integrisana isključivo u modele kod kojih se prozori otvaraju uz pomoć tastera, odnosno u one novije, koji umesto ručke koja se okreće imaju dugmiće.

image