Magazin

Zbog ove greške možete potpuno uništiti svoj automobil, a da toga niste ni svesni

O "zdravlju" četvorotočkaša je naizgled jednostavno brinuti: redovni servisi, blagi stil vožnje i kvalitetno gorivo su naizgled sve što je potrebno. Međutim, to nije sve, jer određene naše navike itekako utiču na vek trajanja vozila, a da toga nismo ni svesni.
Zbog ove greške možete potpuno uništiti svoj automobil, a da toga niste ni svesni© Canva / Syda Productions

Šta obično uradite kada se uparkirate? Ukoliko bi se svakom vozaču postavilo ovo pitanje, odgovor bi verovatno bio isti: "Ugasim automobil i izađem". Iako zvuči kao potpuno logičan sled događaja, ova navika vozača predstavlja veliku pretnju po "zdravlje" četvorotočkaša, ali o tome malo ko od vlasnika vozila razmišlja.

Zbog čega ne treba odmah gasiti automobil 

Gašenje automobila odmah po pristizanju na željenu destinaciju je velika greška, jer se tokom vožnje turbopunjači i motor zagrevaju i tu toplotu prenose na ulje i druge komponente sistema koje su od vitalnog značaja. Temperatura može dostići veoma visoke vrednosti, a momentalnim gašenjem se proces cirkulacije vrelog ulja prekida. Ovaj postupak praktično "zaključava" toplotu unutar sistema, uzrokujući takozvani termalni stres koji izaziva oštećenja i prevremeno trošenje delova.

Koliko vremena treba sačekati pre nego što ugasimo automobil

U idealnom slučaju, automobil bi nakon parkiranja trebalo ostavili najmanje nekoliko minuta da radi van brzine, u takozvanom leru. Na taj način usijano ulje će imati dovoljno vremena da procirkuliše sistemom motora i ohladi se taman toliko koliko je potrebno kako se komponente sistema ne bi oštetile. Samo ovakvo gašenje automobila nakon vožnje se smatra bezbednim po vozilo i njegove vitalne elemente i doprinosi dužem veku trajanja vozila.

Momentalnim gašenjem se ne oštećuje samo automobil, već uništava i ulje

Osim što se momentalnim gašenjem automobila nakon parkiranja mogu oštetiti motorni sistemi, ova navika vozača negativno utiče i na kvalitet motornog ulja. Naime, kada se ulje pregreje, a ne ohladi na propisan način, ono sa vremenom gubi svoje karakteristike, zbog čega se i njegova uloga u očuvanju "zdravlja" automobila smanjuje. Ulje postaje manje viskozno i ne štiti motor od habanja, što utiče i na vek i na performanse četvorotočkaša u vožnji.

image
VV inauguration
banner