Magazin

Putovanje kroz vreme: Kako je voz №526 nestao bez traga i pojavio se 40 godina kasnije u drugom gradu

Priča o misterioznom nestanku voza №526 koji je 1952. godine prevozio 200 mališana ni dan danas se ne stišava, jer voz ne samo da je nestao "sa radara", već je i otputovao kroz vreme i to 40 godina unapred. Da li je u pitanju samo legenda ili ne, niko ne zna, ali je priča svakako intrigantna.
Putovanje kroz vreme: Kako je voz №526 nestao bez traga i pojavio se 40 godina kasnije u drugom gradu© РИА Новости / Саид Царнаев

Na leto 1952. godine u Sovjetskom Savezu dogodilo se pravo čudo: voz koji je saobraćao na relaciji Viborg - Kaneljarvi, u kome se nalazilo 200 mališana koji su putovali u sanatorijum, promašio je poslednju stanicu i nestao u vremenu i prostoru. Ali, to nije najneverovatniji deo priče - još je neverovatnije to da on "magično" pojavio 40 godina kasnije i ponovo vratio u prošlost!

Neobjašnjive okolnosti nestanka voza

Voz №526 je sa početne stanice Viborg krenuo put Kaneljarvija u 11 časova i 30 minuta, i po planu je na destinaciju trebalo da stigne tačno u 2 sata popodne. Put je proticao u savršenom redu i ništa nije slutilo na nevolju sve dok voz nije "proleteo" pored pretposlednje stanice velikom brzinom. Otpravniku vozova se to učinilo čudnim, ali nije želeo da diže paniku bez razloga. Međutim, možda je trebalo - jer se nakon samo 10 kilometara vozu potpuno izgubio trag. Ili makar tako kaže legenda.

Staljin: "Imate 3 dana da pronađete decu!"

Vest o nestanku voza je brzo došla i do državnog vrha, a situaciju je dodatno pogoršavala činjenica da se u vozu nalazilo 200 mališana. Staljin i njegovi najbliži saradnici su navodno potpuno "poludeli" kada su čuli šta se dogodilo, pa je brže bolje organizovana potraga za nestalim vozom. U pretraživanju terena je učestvovalo na desetine odreda specijalnih službi i dobrovoljaca koji su "češljali" svaki kvadratni metar, a rok koji je dao Staljin je bio veoma kratak - samo 3 dana.

Voz se pojavio niotkuda

Za dva dana je čitava okolina bila pretražena, ali od voza i putnika nije bilo ni traga ni glasa. Službe, naravno, nisu dizale ruke, ali su podsvesno već svi odustali od potrage. Međutim, u zoru trećeg dana, na pruzi nedaleko od finalnog odredišta stajao je famozni voz. Svi su bili u čudu - taj deo je bio pretraživan uzduž i popreko i to nekoliko puta! U zvaničnom izveštaju specijalnih službi bilo je eksplicitno navedeno: "Voz se pojavio niotkuda."

Kako je voz №526 putovao kroz vreme

Svi koji su se nalazili u vozu su odmah bili zadržani kako bi se ispitale okolnosti misterioznog nestanka voza, a svi do jednog, od mašinovođe do mališana, govorili su istu stvar: voz se odjednom našao u gustoj, srebrnkastoj magli, a nakon toga pristigao na železničku stanicu u Sankt Peterburgu, i to sa 40 godina "zakašnjenja", 1992. godine! Najneverovatnije od svega jeste to što je ulazak mističnog voza u stanicu zabeležen čak i u kartoteci železničke stanice. Kako - niko ne zna.

I kako se ponovo vratio iz budućnosti u sadašnjost

Nameće se samo još jedno pitanje: kako se voz ponovo obreo nedaleko od Kaneljarvija i u 1952. godini? Ako je verovati legendi, za povratak u sadašnjost (ili prošlost, zavisi kako se posmatra) zaslužan je bio mašinovođa voza, gospodin Sečkin. Upravo je on, uprkos svim bezbednosnim pravilima, odlučio da po pristizanju u Sankt Peterburg i 1992. godinu prođe kroz depo i krene nazad, putem kojim je do te stanice i došao. Da nije toga, ko zna šta bi bilo i da li bi on ikada bio pronađen. Bar tako kaže legenda.

image