Magazin

Epidemija, šamani, misteriozna ubistva: Koje tajne krije Obvodni kanal u srcu Sankt Peterburga

Severna prestonica Rusije je poznata po svojim kanalima, ali i činjenici da se baš na njima dešavaju najčudnije stvari. Obvodni kanal je možda i najpoznatiji po paranormalnim aktivnostima, a istoričari su tek nedavno ustanovili šta je uzrok.
Epidemija, šamani, misteriozna ubistva: Koje tajne krije Obvodni kanal u srcu Sankt Peterburga© РИА Новости / Всеволод Тарасевич

Od samog početka njegove izgradnje, 1760-ih godina, Obvodni kanal u Sankt Peterburgu je dobio titulu mističnog i zastrašujućeg mesta. Na njegovim obalama nalaze se tri klinike za psihijatrijske bolesti, tri Doma Kulture, duhovna akademija i niz mračnih građevina, čiji prolazi formiraju labirinte. Ipak, ono što najviše uteruje strah u kosti jesu paranormalne aktivnosti koje su se na ovom kanalu dešavale kroz vekove.

"Loša zemlja, ne treba je kopati"

U 18. veku granice između gradova polako su prestajale da se grade u visinu, ali su zato počeli da se kopaju rovovi, koji bi se kasnije punili vodom. Jedan od takvih rovova bio je i Obvodni. Njegovo iskopavanje, međutim, nije teklo glatko - za prvih 10 godina radnici su iskopali tek jednu deonicu, ali je razlog vrlo neobičan: malo-malo, pa su neki ili bežali glavom bez obzira, ili ginuli bez ikakvog objašnjenja. Činovnici su sumnjali na Karele, narod koji živi nedaleko odatle, a kada bi uspevali da uhvate nekog od njih uz sumnju da sabotiraju izgradnju, oni bi samo rekli: "Loša zemlja, ne treba je kopati".

Misteriozno ubistvo na koje su ženu nagovorili glasovi iz vode

Početkom 20. veka, 1913. godine, na Obvodnom kanalu dogodilo se stravično ubistvo, koje je žitelje Sankt Peterburga na smrt prepalo. U njegovim vodama su u dva navrata pronađeni džakovi sa ljudskim ostacima za koje se nije znalo ni kako su se tu pojavili, niti kome oni pripadaju. Istraga je bila duga i mučna: slike lica koje se pukom srećom sačuvalo bile su polepljene po celom gradu, a nedelju dana kasnije u policiju je došla žena koja je tvrdila da je to njen muž. Na nekoliko ispitivanja ništa nije ukazivalo da je to njenih ruku delo, ali je žena odjednom izjavila da je ona počinilac i da je sve vreme čula glasove koji su dopirali iz kanala koji su je terali da to uradi.

"Epidemija" samoubistava zbog pronalaska ploča sa čudnim natpisima

Deset godina kasnije duž Obvodnog kanala gradio se toplovod, a radnici koji su bili zaduženi za iskop zemlje pronašli su u njoj čudne ploče ispisane nepoznatim pismom. Pod njima se nalazilo pravo groblje ljudskih ostataka, za koje su arheolozi rekli da potiče iz 10. veka. Iako se verovalo da je to značajno arheološko nalazište, kosti i ploče su ipak izmeštene, kako bi se nastavilo sa izgradnjom. Par meseci kasnije na Obvodnom kanalu je krenula prava epidemija samoubistava. Ljudi su masovno skakali u vodu dubine 3 do 5 metara, a oni kojima se posrećilo da prežive govorili su da ih je ka dubinama vukla neka neobjašnjiva sila. Zbog velikog broja samoubica vlastima nije preostajalo ništa drugo nego da na svakih par metara postave stražare, koji bi danonoćno sprečavali tragedije.

Prokletstvo šamana za koje niko nije znao

Kako je vreme odmicalo, čelnike je sve više zabrinjavalo sve što se događa na Obvodnom kanalu, pa su se u istraživanje uključili i arheolozi i istoričari i doktori. Zajedničkim snagama oni su razotkrili misteriju: ispostavilo se da su ploče koje su pronađene 1923. godine zapravo koristili karelski šamani u svojim obredima prinošenja žrtava i da je mesto i zaista prokleto. One koji oskrnave ploče i taknu ostatke šamana i žrtava čeka strašna sudbina: njegov duh će izaći na površinu i svake treće godine nove decenije uzimati nove žrtve. Nažalost, oni koji su gradili toplovod toga nisu bili svesni i tako su, ničim izazvano, otvorili "Pandorinu kutiju".

image