Magazin

Pet razloga zašto vam je uvek potrebna dremka nakon posla

Kada se posle podne vratite sa posla, nekada ne postoji ništa lepše nego kada legnete na sofu ili krevet, zatvorite oči i odspavate. Ipak, ova "kratka" dremka se često produži, tako da se probudite kada je napolju već mračno, dezorijentisani ste, a kasnije ne možete ponovo zaspati. Zašto uvek dopustite da vam se ovo desi, iako znate da ćete tako poremetiti raspored spavanja? Postoji nekoliko razloga zašto vam se javlja potreba za dremkom posle posla - a koji nemaju veze sa umorom od radnog dana.
Pet razloga zašto vam je uvek potrebna dremka nakon posla© Freepik/freepik

Dremanje nakon posla predstavlja veliko zadovoljstvo, ali isto tako i žaljenje - posebno kada se probudite previše kasno, pa kasnije uveče ne možete da zaspite. Posledica ovoga je neuravnotežen raspored spavanja, koji vremenom može da ostavi mnoge posledice na metalno i fizičko zdravlje.

Zbog toga osećate umor tokom radnog dana, pa se radujete dremanju posle podne, pa uveče ne možete zaspati, pa tako u krug... Da biste se odrekli ove nezgodne navike, najbolje je početi od uzroka, koji nije uvek samo premor od količine posla. To mogu biti i:

Preslatka užina

Posezanje za energetskim pićem ili čokoladom ponekad deluje kao jedina stvar koja će vam pomoći da izdržite do kraja radnog vremena. Iako je važno da uglavnom pratimo šta naše telo "traži", unos šećera u popodnevnim satima može dovesti do neizbežnog pada energije, što nas čini pospanim i tromim.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da ne jedete više od šest kašičica šećera svakog dana, a mnoge popularne grickalice poput mafina, musli pločica i bezalkoholnih pića mogu da sadrže više od ovoga.

Odlučite se za bananu, činiju jogurta i bobičastog voća, ili neke štapiće od povrća sa humusom - ovo mogu biti mnogo bolje popodnevne opcije od kojih ćete biti siti, a ova hrana takođe sadrži različite, korisne hranljive materije. I ono što je najvažnije, neće dovesti do jakog pada energije.  

Predugo vremena provedeno pred ekranom

Tehnologija je sastavni deo naših života, tako da je važno voditi računa o tome koliko gledamo u ekrane. Prekomerno izlaganje plavom svetlu sa ekrana noću dovodi do preterane stimulacije pre spavanja, što otežava ulazak u dubok san, što zauzvrat može značiti da ste umorniji sledećeg dana, pa se ponovo javlja želja za kontraproduktivnom dremkom.

Ovo se posebno odnosi na gledanje u kompjuter ili televizor uveče, nakon gledanja celog dana u ekran tokom posla.

To je zato što svetlost koju emituju naši uređaji može da "zbuni" telesni sat, tako što poremeti nivoe melatonina (hormona koji nam pomaže da spavamo) i drži mozak aktivnim u periodu dana kada bi trebalo da se smiri. Ovo pospešuje ciklus neadekvatnog noćnog sna, što dovodi do nedostatka energije tokom dana i stvara želju za dremanjem.

Ako vaš posao zahteva da duže vreme buljite u ekran, pokušajte da pravite redovne pauze i odšetate od svog stola da biste odmorili oči. Tada možete da ostavite telefon prostoriji, tako da ne gledate u njega tokom ove pauze.

Ne pijete dovoljno vode

Ponekad je najjednostavnije rešenje najteže pronaći - nedostatak unosa vode direktno je povezan sa pospanošću, glavoboljom, lošim raspoloženjem... Zamena bezalkoholnih pića i pića sa kofeinom (poput kafe i čaja) sa vodom će dugoročno imati pozitivan uticaj na vaše zdravlje i sprečiće pad energije u toku dana.

Ne krećete se dovoljno

Osećaj da ste fizički iscrpljeni nakon što se ne krećete mnogo nije samo "u vašoj glavi" -  toliko poslova zahteva sedenje satima, tako da je rano ustajanje za vežbanje pre posla ili izdvajanje vremena za vežbanje posle posla dobar način da se izbegne iskušenje da legnete i dremate posle dugog dana.

Ali zašto nas nedostatak vežbanja čini umornijim? Poznato je da fizička aktivnost poboljšava mentalno blagostanje, jer vežbanje smanjuje ukupne nivoe napetosti i povećava serotonin (hormon sreće), pomažući vašem mozgu da reguliše raspoloženje, san i apetit, pa samim tim i nivo energije.

Svakodnevno vežbanje možda neće biti moguće za većinu, jer, na kraju krajeva, moramo da telu damo odmor. Međutim, važno je da se pobrinete da dovoljno pomerate svoje telo svaki dan, čak i bez odlaska u teretanu. To može biti duža šetnja do ili od posla, vežbe kod kuće koje možete raditi dok gledate omiljenu seriju, a na telefonu možete podesiti i podsetnike za istezanje ili korišćenje pauze tokom posla za laganu šetnju na telefonu.

Pod jakim ste stresom

Stres je povezan sa umorom, a kada se nakupi, lako može izazvati iscrpljenost. Naporan posao može uzeti emocionalni danak, a mnogima od nas je teško odmah da se "rastanemo" od onoga zbog čega smo bili pod stresom satima čim se "odjavimo" s posla. Tada dremka izgleda kao jedini način da se opustimo i zaboravimo na sve.

Ovo se može poboljšati ako posvetite više vremena na negovanju svog mentalnog zdravlja, ali ako se stres samo nagomilava i počinje da narušava kvalitet vašeg života, onda je bolje da porazmislite o promeni radnog mesta. Hroničan stres donosi brojne zdravstvene probleme, koji se vremenom samo mogu pogoršati.

Na kraju, iako je usvajanje zdravijeg načina života uvek pozitivna stvar, vredi napomenuti da ponekad problemi sa spavanjem mogu biti povezani sa drugim, neotkrivenim zdravstvenim stanjima. Zato je važno da stupite u kontakt sa svojim lekarom, kako biste razgovarali o svim brigama oko vašeg nepravilnog rasporeda sna.

image