Magazin

Pet suptilnih znakova da ste previše opterećeni poslom

Kada ste poslednji put imali opuštajuću kupku, išli u veliku kupovinu namirnica i spremili sebi večeru bez žurbe, organizovali radni sto ili otišli na šišanje? Ako ne možete da se setite odgovora ni na jedno od ovih pitanja, to možda znači da je vaš posao preuzeo prvi mesto na listi prioriteta. Kako da prepoznate znakove da je vreme za odmor i promenu radnih navika?
Pet suptilnih znakova da ste previše opterećeni poslom© Pexels/Karolina Grabowska

Poslovne obaveze su neizbežne, ali to ne znači da bi trebalo da postanu centar vašeg univerzuma. Sledećih pet primera u promeni navika mogu biti znak da je vreme za postavljanje granica na poslu, kako biste umanjili nivoe stresa i povratili ravnotežu u život:

Vaša kuća je neuredna

Postoji mnogo razloga zašto vaš prostor može biti malo pretrpan, posebno ako imate malu decu. Ipak, vaš životni prostor može biti znak da vaš posao dobija najveći deo vaše energije i vremena, a vi ste previše umorni i preopterećeni da biste se posvetili čišćenju doma.

Nauka je odavno pronašla vezu između neurednog prostora i mentalnog zdravlja. Više studija je potvrdilo da ljudi koji žive u pretrpanim kućama obično imaju povišen nivo hormona stresa kortizola. Dakle, ako je vaša kuća već neko vreme neuredna i ne možete da se setite kada ste se poslednji put posvetili čišćenju, onda bi bilo dobro da razmislite da li posao uzrokuje ovaj problem.

Jedete mnogo brze hrane

Brza hrana je "brza", zato što ne zahteva mnogo vremena (kog nemate) za pripremanje, pa deluje kao praktičan izbor. Ipak, osim što nije poželjna za zdravlje, ovo je očigledan znak da ste preokupirani poslovnim obavezama i da kuvanje složenijih jela ne dolazi u obzir. To znači da tražite najbrži mogući izvor "goriva" kroz ovu hranu, čak iako to nije najbolji izbor.

Vaš izgled pati

Iako bi ovo moglo izgledati drugačije od osobe do osobe, zapostavljanje rutine nege može da ukazuje na preveliki stres na poslu. To može biti jednostavno, poput biranja omiljene odeće koju ste nekada voleli da oblačite.

Možda se manje posvećujete sličnim vrstama rutine nege koje su vas nekada usrećivale i pomagale vam da "budete svoji". To verovatno znači da su vaši prioriteti postali vezani isključivo za profesionalni život i da čak i ova mala vrsta "dnevnih zadovoljstava" postaje nevažna.

Mali detalji, kao što je auto bez goriva, postaju normalni

Slično kao pretrpan dom, drugi mali, ali važni propusti (neotvorena pošta, nedovoljno goriva u automobilu ili namirnica u kući) je znak da ste previše zauzeti poslom. Ako deluje kao da su ove obaveze isuviše velike i da je skoro nemoguće postići ih, onda je vreme da tražite pomoć ili da razmislite o svojoj listi prioriteta i sebe stavite na prvo mesto.

Metode "opuštanja" su ekstremne ili vas samo "zatupljuju"

Ako ste tip koji odmah nakon posla učestvuje u aktivnostima poput besciljnog gledanja društvenih mreža ili redovnim izlascima, koje služe samo kao "beg od realnosti", to je glavni znak da činite sve što možete da se nosite sa visokim nivoom stresa. 

Verujete da nešto poput hobija ili aktivnosti u kojoj uživate, a koja zahteva dodatnu energiju, više nije dozvoljeno, pa vaš nervni sistem želi da ga umirite, tako što ćete se "isključiti" iz sveta oko sebe. U tim slučajevima je korisnije da se posvetite aktivnostima koje bi vam zaista pomogle da se odmorite, a koje neće dodatno narušavati vaše mentalno i fizičko zdravlje.

image