Magazin

Iznenađujuće, ali petak posle podne je najbolje vreme za pravljenje planova, kažu stručnjaci

Kada se nedelja konačno završi i imate priliku da se petkom posle podne opustite, sigurno ne razmišljate o detaljnim planovima za vikend i narednu radnu nedelju. Ipak, neki stručnjaci za upravljanje vremenom smatraju da je ovo vreme idealno za kreiranje novog rasporeda - ali zašto?
Iznenađujuće, ali petak posle podne je najbolje vreme za pravljenje planova, kažu stručnjaci© Freepik/KamranAydinov

Kada obično planirate kako će naredna nedelja da vam izgleda? Da li to radite ponedeljkom ujutru, kada ste "osveženi" nakon vikenda i spremni za rad? Da li to ostavljate za nedelju uveče, kada vam se utisci od proteklih nekoliko dana slegnu i možete jasnije da sagledate nadolazeće obaveze? Ili ste možda ipak spontani, pa sve smišljate "u hodu"?

Bez obzira na vaš odgovor, verovatno niste pomislili na petak popodne.

Iako je za većinu nas ovo vreme u nedelji rezervisano za opuštanje, gledanje serija i filmova, izležavanje, petak posle podne bi mogao da postane savršen trenutak za smišljanje planova za nadolazeće dane.

Postoje 4 razloga koja je stručnjak za upravljanje vremenom Laura Vanderkam navela kao prednosti korišćenja petka popodne na ovaj način:

"Mrtav deo" nedelje: Ovo može da zavisi od prirode vašeg posla, ali mnogi ljudi uglavnom ne daju svoj maksimum u petak u drugoj polovini dana. Projekti i obaveze koji su bile zakazane za prethodne dane su završene, tako da mnogi nemaju toliko posla u ovo vreme.

Zato se ovaj "prazan" hod i dalje može dobro iskoristiti, tako da pokušajte da napravite raspored planova za druženje, sastanaka i poslovnih zadataka za sledeću nedelju.

Ponedeljak će biti produktivniji: Jutro u ponedeljak je za mnoge ljude vreme vrhunske produktivnosti - da li zaista želite da potrošite tu dobru energiju za početak nedelje na planiranje i zakazivanje? Takođe, ako ovo uradite u petak, to vam omogućava da predvidite početak nedelje i umanjite šansu za pravljenje grešaka u sastavljanju rasporeda.

Lakše planirate vikende: Možda "planiranje" vikend zabave ne zvuči zanimljivo, ali to može biti mnogo bolja opcija nego besciljno gledanje u televizor ili smišljanje planova u poslednjem trenutku.  

Planiranje u petak posle podne vam daje priliku da osmislite "aranžmane" za sve porodične ili društvene aktivnosti. Takođe, veća je šansa da ćete napraviti prostor za velike avanture ako razmišljate o suboti i nedelji u petak, a ne ako pokušate da ih napravite, na primer, u subotu ili nedelju ujutru, kada je već prekasno, jer se mnogima samo ostaje kod kuće.

Umirite nervozu u nedelju uveče: Ako već u petak posle podne znate da vas naredne nedelje čekaju komplikovani problemi, možete ih zapisati i unapred osmisliti rešenja kojima se možete posvetiti od ponedeljka. U suprotnom, neizvesnost može da vam prouzrokuju anksioznost. Bolje je napraviti plan u petak i zapravo dopustiti sebi odmor preko vikenda.

image