Svet

Trans pevačica i rodno neutralni muzičar proslavili "Gremi" nagrade "satanističkim" performansom

"Ne morate biti super religiozni kako bi vas štovanje đavola u performansu Sema Smita uznemirilo", piše u jednom od komentara koji su na Tviteru osvanuli nakon sinoćnih "Gremija"
Trans pevačica i rodno neutralni muzičar proslavili "Gremi" nagrade "satanističkim" performansomGetty © Kevin Winter/Getty Images for The Recording Academy

Engleski muzičar Sem Smit i nemačka pevačica Kim Petras izazvali su burnu reakciju u javnosti nakon "satanističkog" performansa na 65. godišnjoj ceremoniji dodele Gremi nagrada, održanoj sinoć u Los Anđelesu.

Sem Smit se inače izjašnjava kao nebinaran i koristi rodno neutralne zamenice, dok je pevačica Kim Petras rođena kao muškarac.

Nakon što im je dodeljena nagrada za "najbolji pop duet/grupni performans" za pesmu "Nesveti" ("Unholy"), dvoje muzičara je numeru izvelo u crvenim odelima koja asociraju na đavola (cilindar koji je Smit nosio imao je i nalepljene crvene rogove), što je navelo mnoge da iskažu protest na društvenim mrežama, prenosi "Dejli mejl".

Jedan korisnik Tvitera je napisao da "ne morate biti super religiozni kako bi vas štovanje đavola u performansu Sema Smita uznemirilo", dok je druga osoba izjavila da joj je "muka od satanističkih referenci", dodavši da "i dalje želim da znam ZAŠTO se Niki Minaž, Sem Smit, Lil Nas iks, i mnogi drugi pozivaju na đavola".

"Performans Sema Smita je bio čudan, morao sam da skrenem pogled. Zašto su muzičari toliko opsednuti đavolom", piše u još jednom od desetina komentara koji su osvanuli na Tviteru nakon performansa.

Petras je sinoć zvanično postala prva transrodna osoba kojoj je dodeljena Gremi nagrada. Nakon što je primila nagradu, ona se tokom govora zahvalila pop pevačici Madoni zbog propagiranja LGBT ideologije, pokojnoj transrodnoj pevačici Sofi, ali i svojoj majci, za koju kaže da je "uvek verovala da sam ja devojčica."

Kim Petras se podvrgla operaciji promene pola 2008. godine, kada je imala svega 16 godina. Prema pisanju medija, ona je u tom trenutku postala najmlađa osoba na svetu koja je prošla kroz takav hirurški zahvat.

image