Sport

Holand želeo dupli het-trik, Gvardiola ga izveo da mu karijera ne bude dosadna

Norveški napadač obeležio je kolo u Ligi šampiona i postigao pet golova u pobedi Mančester sitija nad Lajpcigom
Holand želeo dupli het-trik, Gvardiola ga izveo da mu karijera ne bude dosadna© Tanjug/AP Photo/Dave Thompson

"Građani" su izborili plasman u četvrtfinale Lige šampiona, pošto su na svom terenu deklasirali Lajpcig 7:0 (3:0) u revanš meču osmine finala najkvalitetnijeg evropskog klupskog takmičenja.

Fantastični centarfor je pet puta tresao mrežu za 57. minuta koliko je proveo na terenu, ali ga je nekoliko minuta kasnije menadžer Pep Gvardiola izveo iz igre.

"Rekao sam Gvardioli da bih voleo da postignem 'dupli het-trik', ali šta mogu da uradim", otkrio je Holand.

Međutim, za to će morati da sačeka neku drugu priliku i da se zadovolji rekordima koje je oborio na "Etihadu".

Postao najmlađi fudbaler u istoriji koji je stigao do 30 golova u Ligi šampiona, a za taj podvig bilo mu je potrebno najmanje utakmica od nastanka takmičenja – samo 25.

"Postigli smo mnogo golova. Erling je bio neverovatan, ali su svi bili izuzetni. On je veliki talenat. Ima snagu, mentalitet, serijski je  pobednik", rekao je Gvardiola.

Novinari su potom pitali Španca zašto nije zadržao Erlinga na terenu.

"Erling je veoma mlad, najbolje što sam mogao da uradim je da mu uskratim šansu da postigne šest golova. Da je to uradio sa 22 godine dosađivao bi se u budućnosti. Sjajan je igrač i to svi vide, uvek je fokusiran na igru."

Čovek koji je dominirao u Borusiji i Lajpcigu, a onda to nastavio i u dresu "građana", zna da može da bude još bolji.

"Ponosan sam što igram u ovom takmičenju, volim ga. Postigao sam pet golova, a pobedili smo 7:0. Ne mogu da kažem koji mi je od pet golova najdraži. Sve mi je još mutno u glavi. Sećam se samo da sam šutirao", dodao je Haland.

On je ove sezone bio strelac 39 pogodaka na 36 utakmica.

"Moja supersnaga je da postižem golove. Treba li da budem iskren? Mnogo golova sam postigao danas, nisam razmišljao o tome. Samo sam pokušavao da uguram loptu u mrežu. Mnogo toga se brzo izdešavalo, mnogo toga je još u mislima...", dodao je napadač Mančester sitija.

Žreb četvrtfinala Lige šampiona biće održan u petak.

"Radili smo na presingu, posebno kad igramo pred našim navijačima moramo da trčimo i pritiskamo protivnika. Po mom mišljenju, ovo bi trebalo da radimo više", zaključio je Holand.

Trener Lajpciga Marko Roze izjavio je da je razočaran igrom svog tima.

"Nismo ni počeli da igramo, što je moja odgovornosti. Ostaje gorčina zbog načina na koji smo primili golove. Siti je i više nego zasluženo pobedio. Dobro poznajem Holanda i njegove kvalitete. Imao je strašnu noć. Bio je gladan golova. Postizao je golove nogom i glavom, izgledao je neverovatno. Svaka mu čast", slomljen je bio Roze.

image