Ekonomija

Nove muke švajcarske banke: Američki investitori tužili "Kredi Svis" zbog laži i obmana

U tužbi se navodi da je "Kredi Svis" lagala i obmanjivala u svom izveštaju za 2021. godinu
Nove muke švajcarske banke: Američki investitori tužili "Kredi Svis" zbog laži i obmana© Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Američki investitori u "Kredi Svisu" pokrenuli su tužbu protiv švajcarske banke, tvrdeći da je preuveličala svoje mogućnosti i izglede pre ovonedeljnog kraha akcija.

Akcije banke u sredu su pale za čak 30 odsto nakon što je najveći akcionar - Saudijska nacionalna banka - saopštio da prestaje sa ulaganjem zbog, kako navodi "Gardijan", regulatornih ograničenja koja se odnose na uloge čiji je udeo iznad 10 odsto. Saudijska banka je sa oko 1,5 milijardi švajcarskih franaka uloženih u banku imala udeo tik ispod tog praga.

Švajcarska centralna banka je kasnije uskočila i ponudila "Kredi Svisu" spas u vidu pozajmice od 50 milijardi franaka (oko 54 milijarde doolara), što je dovelo do skoka cene akcija koje su u četvrtak povratile većinu gubitaka.

Međutim, muke švajcarske banke koju već godinama potresaju skandali, tu nisu bile završene.

Advokatska firma "Rozen" uložila je žalbu sudu u Nju Džersiju, u kojoj se navodi da je "Kredi Svis" u svom godišnjem izveštaju za 2021. dala "materijalno lažne i obmanjujuće izjave".

Prošle nedelje "Kredi Svis" je priznao "materijalne slabosti" u svojim procedurama izveštavanja i kontrole kada je objavio svoj godišnji izveštaj za 2022. Banka je navela da bi te slabosti mogle da rezultiraju "pogrešnim prikazivanjem" finansijskih rezultata.

Do pada akcija švajcarske banke došlo je usled šire zabrinutosti za globalni bankarski sektor, izazvane kolapsom "Silikon veli banke" (SVB) prošle nedelje.

U četvrtak uveče, najveće američke banke intervenisale su kako bi podržale još jednu posrnulu banku - "Prvu republiku" (FRB).

"Godlman Saks", "Džej Pi Morgan", "Banka Amerike" i drugi deponovaće 30 milijardi dolara FRB koji se posle kolapsa SVB suočio da masovnim zahtevima klijenata da povuku svoj novac.

"Kredi Svis" pokušava da povrati svoj uzdrmani ugled posle čitave decenije skandala koji uključuju korporativnu špijunažu, utaju poreza, navodne prekršaje, pranje novca...

Nakon ovih epizoda, klijenti su izvukli svoj novac, što je doprinelo ogromnim gubicima koji su narasli na 7,3 milijarde švajcarskih franaka 2022.

image