Svet

Ukratko 26. april: Blinken završio posetu Kini, raspisani lokalni izbori u Srbiji

Rusija nema ni geopolitičke ni vojne interese da napadne NATO, ponovio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, dok iz Španije stiže vest da su pod pritiskom EU i NATO pristali da isporuče PVO sistem "patriot" Ukrajini
Ukratko 26. april: Blinken završio posetu Kini, raspisani lokalni izbori u Srbiji© Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein
  • Poslednjeg dana posete Kini, američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i ministrom spoljnih poslova Vang Jiem. Si Đinping je na sastanku sa Blinkenom u Pekingu istakao da Kina i Amerika treba da budu partneri, ali i da dve zemlje "treba da poštuju svoju reč, a ne da govore jedno, a rade drugo". Blinken je nakon sastanka sa kineskim liderom izjavio da su SAD spremne da preduzmu nove mere i uvedu sankcije Kini u kontekstu situacije u Ukrajini, dok je ministar Ji upozorio SAD da ne treba da se mešaju u unutrašnje stvari Kine i prelaze "crvene linije".
  • Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić raspisala je izbore za odbornike skupština gradova i skupština opština u Srbiji za 2. jun. Nakon što je Narodna skupština Republike Srbije dvotrećinskom većinom usvojila izmene i dopune zakona o lokalnim izborima, stekli su se uslovi za raspisivanje izbora u 66 jedinica lokalne samouprave.
  • Rusija nema geopolitičke ni vojne interese da napadne države članice NATO-a, a trupe Alijanse su se približile ruskim granicama i stvorile dodatne pretnje, ukazao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa kolegama zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Astani.
  • Premijer Grčke Kirijakos Micotakis rekao je da ta zemlja neće snabdevati Ukrajinu sistemima protivvazdušne odbrane "patriot" ili raketama "S-300". Prema Micotakisu, slanje te opreme Ukrajini predstavljalo bi preveliki rizik za grčku vazdušnu bezbednost. S druge strane, Španija je pristala da isporuči rakete za protivraketni sistem "patriot" Ukrajini pod pritiskom NATO-a i EU, objavio je "Pais" pozivajući se na izvore iz vlade. 
  • Parlamentarni društveno-politički sistem Rusije mora biti ojačan na osnovu stečenog iskustva, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku Saveta zakonodavstva Ruske Federacije u Sankt Peterburgu. Blagostanje ruske porodice i jačanje suvereniteta je zadatak broj jedan, naglasio je Putin.
  • Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odložio je sastanak sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Vašingtonu, koji je neformalno bio planiran za 9. maj, rekao je neimenovani turski zvaničnik za Rojters. On je dodao da nije poznato šta je razlog odlaganja posete, kao i da će novi datum uskoro biti zakazan.
  • Belorusija će moći da pruži vojnu pomoć svojim saveznicima u slučaju agresije na njih, navodi se u vojnoj doktrini koju je odobrila Svebeloruska narodna skupština. Shodno vojnoj doktrini, Belorusija ima pravo da šalje vojne kontingente u prijateljske države sa kojima ima odgovarajuće sporazume zarad održavanja međunarodnog mira i bezbednosti.
  • Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) privela je dvojicu pripadnika proukrajinske terorističke organizacije "Nacional-socijalizam-Bela sila" koji su pripremali teroristički napad visokog profila u pokrajini Volgograd.
  • Rusija i Kina pozvale su na međunarodnu istragu sabotaže "Severnog toka". Oni koji su izvršili terorističke napade na "Severni tok" neće izbeći odgovornost i Ruska Federacija će s tim ciljem koristiti sva raspoloživa sredstva, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN. 
  • Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet i u narednom periodu utvrđivaće da li u intervjuu bivšeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića koji je pre četiri dana dao "Anteni M" ima elemenata krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, saopštila je rukovodilac Višeg državnog tužilaštva Vesna Medenica.
  • Još jedan osumnjičeni za teroristički napad na moskovsku dvoranu "Krokus siti hol" uhapšen je, rekao je portparol policije za TASS. Nezvanično, policija uhapsila državljana Tadžikistana.
  • Venecuela računa da će se priključiti BRIKS grupi zemalja već ove godine i već se smatra delom te organizacije, izjavio je ministar spoljnih poslova Venecuele Ivan Hil Pinto.
  • Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije poručilo je da su netačni navodi u vezi sa snimkom koji se pojavio na društvenim mrežama, a u kojem se navodno vide državljani Bosne i Hercegovine koji se prijavljuju na adrese u Novom Sadu. Iz Ministarstva ističu da je u pitanju "još jedan primer grube zloupotrebe", i to ovog puta, kadrova koji prikazuju građane koji, posle radnog vremena, koriste mogućnost da u Policijskoj upravi Novi Sad zakažu termin za izradu ličnih dokumenata za naredni dan.
  • U Srbiji postoji ukupno 2.589.344 domaćinstava, od kojih porodičnih, odnosno onih koji u svom sastavu imaju najmanje jednu porodicu, ima 67,9 odsto ili 1.757.507, a neporodičnih je 32,1 odsto ili 831.837 domaćinstava, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS). 
image