Rusija

Putin: Ako Zapad počne da koristi nuklearno oružje, odgovorićemo istom merom

Kineski predsednik uputio poziv Vladimiru Putinu da poseti Kinu do kraja godine i naglasio da će Kina nastaviti još više da radi na stvaranju multipolarnog poretka
Putin: Ako Zapad počne da koristi nuklearno oružje, odgovorićemo istom merom© РТ

U Kremlju su završeni pregovori predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Kine Si Đinpinga u proširenom sastavu. Dvojica lidera su potpisala dva dokumenta. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na početku sastanka sa kineskim liderom Si Đinpingom u proširenom sastavu da je sve spremno za projekat Snaga Sibira 2. Prema njegovim rečima, Rusija će do 2030. godine isporučiti Kini najmanje 98 milijardi kubnih metara gasa i sto miliona tona prirodnog tečnog gasa.

On se osvrnuo i na najavu Velike Britanije da će Ukrajini isporučiti granate sa osiromašenim uranijumom navodeći da će Rusija biti prinuđena da reaguje.

"Želim u vezi sa tim da napomenem da, ukoliko se sve ovo desi, onda će Rusija biti prinuđena da u skladu sa tim reaguje, mislim na činjenicu da kolektivni Zapad već počinje da koristi oružje sa nuklearnom komponentom", poručio je Putin. 

Putin je rekao i da je potrebno i dalje jačati praksu obračuna u nacionalnim valutama, a dodao je i da Rusija podržava korišćenje kineskog juana u trgovini sa zemljama Azije i Latinske Amerike.

Takođe, kako je najavljeno, planira se povećanje izvoza ruske hrane na kinesko tržište. 

  • 21. mar 2023 • 19:21

    19:21

    Završena poseta kineskog predsednika Kremlju

    Kineska delegacija napušta Kremlj, a predsednik Si Đinping sutra ujutru poleće za Kinu, čime se zvanična poseta Rusiji završava.

  • 19:19

    Putin održao zdravicu za zdravlje kineskog predsednika i narode Rusije i Kine

    Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je napredak u odnosima Rusije i Kine u poslednjih deset godina impresivan i da su oni na najvišem nivou.

    Nakon sastanka sa kineskim Liderom Si Đinpingom Putin je održao zdravicu za zdravlje predsednika Kine i delegacije te države i izrazio nadu za produbljenjem partnerstva, prosperiteta i blagostanja građana dve zemlje.

    "Predlažem da nazdravimo za zdravlje našeg prijatelja, uvaženog predsednika Narodne Republike Kine, gospodina Si Đinpinga, za zdravlje svih članova kineske delegacije, za produbljivanje rusko-kineskog sveobuhvatnog partnerstva i strateških komunikacija, prosperitet i blagostanje naroda Rusije i Kine", rekao je Putin.

  • 17:11

    Putin: Rusija i Kina se odlučno protive državama koji ugrožavaju druge

    Putin je istakao da je evidentno gomilanje konfliktnog i kriznog potencijala kroz praksu nepravednih sankcija koje Zapad uvodi protiv Rusije i drugih zemalja koje smatra neprijateljskim.

    "U tom kontekstu, Rusija i Kina se odlučno protive državama i blokovima koji štete drugima", naglasio je on.

  • 17:09

    Putin: Uvažićemo kineski mirovni plan za Ukrajinu kad Zapad pokaže spremnost

    Mnoge odredbe kineskog mirovnog plana mogu se uzeti kao osnova za rešenje u Ukrajini, rekao je ruski predsednik.

    Međutim, kako je kazao, to će se desiti tek kada Zapad i Kijev pokažu spremnost.

    "Svoju spremnost do sada nisu pokazivali", rekao je.

  • 17:02

    Si: Dogovorili smo povećanje trgovinske saradnje

    Predsednik Narodne Republike Kine rekao je da se sa Putinom dogovorio za povećanje trgovine električnim proizvodima i naftnim derivatima.

    Prema njegovim rečima, ove dve zemlje će doprineti oporavku privrede u periodu nakon pandemije i obezbediti sigurnost hrane.

  • 17:00

    Si: Kina se zalaže za mir i dijalog po pitanju rešavanja sukoba u Ukrajini

    Kineski lider se dotakao i ukrajinske krize i naglasio da se Kina, kao i do sada, zalaže za mirno rešenje sukoba.

    "Kina i Rusija, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN, nastaviće da podržavaju osnovne principe međunarodnih odnosa", rekao je Si Đinping.

  • 16:58

    Si: Radimo na formiranju multipolarnog sveta

    Kina i Rusija će još više raditi na formiranju multipolarnog sveta, naglasio je kineski lider.

    Do toga će, prema njegovim rečima, doći jačanjem rusko-kineske saradnje na platformama kao što su ŠOS, BRIKS, i G20.

  • 16:56

    Putin: Poljoprivreda - važan strateški pravac

    Strateški pravac rusko-kineskog partnerstva je poljoprivreda, naglasio je Putin.

    "Međusobna trgovina poljoprivrednim proizvodima raste velikom brzinom. Prošle godine porasla je za više od 41 odsto. Postoje mogućnosti za značajno povećanje izvoza mesa, žitarica i drugih kategorija ruske robe Kinu", rekao je ruski lider.

  • 16:52

    Si Điping: Ovo je više od saradnje dve države

    "Potvrdili smo rezultate na kojima smo radili prethodnu deceniju, i zaključujemo da su naši odnosi daleko od obične saradnje dve države - oni su od vitalnog značaja za savremeni svetski poredak", rekao je kineski lider.

    Već deset godina produbljujemo saradnju svojih zemalja, u konstantom smo kontaktu, podstičemo plodnu stratešku saradnju dve zemlje, naglasio je Si Điping.

    Prema njegovim rečima, protekli pregovori bili su otvoreni, u prijateljskom dugu i produktivni, s obzirom da predstavljaju zajedničke interese. 

  • 16:47

    Putin: Odgovorićemo istom merom na korišćenje nuklearnog oružja

    Rusija će biti prinuđena da reaguje kada kolektivni Zapad počne da koristi nuklearno oružje, rekao je Putin.

    "Danas je objavljeno da je Velika Britanija... najavila ne samo isporuku tenkova Ukrajini, već i granata sa osiromašenim uranijumom. Izgleda da je Zapad zaista odlučio da se bori protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca, ne rečima, već delom", istakao je Putin.

    Predsednik je naglasio da će Rusija biti prinuđena da reaguje.

    "Želim u vezi sa tim da napomenem da, ukoliko se sve ovo desi, onda će Rusija biti prinuđena da u skladu sa tim reaguje, mislim na činjenicu da kolektivni Zapad već počinje da koristi oružje sa nuklearnom komponentom", poručio je Putin. 

    Napomenuo da je vest o ovoj nameri Velike Britanije dobio tokom razgovora sa Si Đinpingom, sa kojim je, između ostalog, razmenio informacije i o mogućnosti sprovođenja kineskog plana rešavanja situacije u Ukrajini.

image