Svet

Drama u Laburističkoj partiji: Sprečavaju kandidaturu člana koji je kritikovao NATO agresiju

Ovaj potez pokazuje da je rukovodstvo stranke sve više nespremno da ponudi rešenja za krize sa kojima se suočavamo, poručio Džeremi Korbin, kojeg bi rukovodstvo da spreči da se kandiduje da izborima
Drama u Laburističkoj partiji: Sprečavaju kandidaturu člana koji je kritikovao NATO agresiju© Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File

Lider Laburističke partije u Velikoj Britaniji Kir Starmer saopštio je da će na sutrašnjem sastanku Nacionalnog izvršnog komiteta laburista izneti predlog o formalnoj zabrani Džeremiju Korbinu da se na sledećim izborima kandiduje kao predstavnik laburista.

Korbin je reagovao, poručivši da je Starmer potkopao demokratske temelje Laburističke partije.

On je podsetio da je za člana parlamenta ispred laburista biran 10 puta zaredom od 1983. godine, kao i da sa ponosom predstavlja zajednicu koja podržava ugrožene pojedince, koja se pridružuje radnicima na protestima i bori za reforme. 

"Ovaj potez pokazuje da je rukovodstvo stranke sve više nespremno da ponudi rešenja za krize sa kojima se suočavamo. I dok vlada milione gure u siromaštvo i demonizuje izbeglice, Kir Starmer se usmerio na one koji se zalažu za progresivnije i humanije alternative", napisao je Korbin.

Podsetimo, Korbin je jedan od retkih britanskih političara koji je, još tokom agresije, osudio bombardovanje SR Jugoslavije. 

U britanskom parlamentu je 2004. godine citirao tekst novinara Džona Pildžera koji je pisao o "ogromnom, nenadoknadivom broju izgubljenih ljudskih života koje je odnela 'humanitarna' misija na `Kosovu`, pod patronatom NATO-a i SAD, uz svesrdnu pomoć Velike Britanije".

"Oni su, bez ikakvog prava i odobrenja Ujedinjenih nacija, napali teritoriju jedne suverene zemlje kako bi odbranili one koji su tu zemlju pokušali da rasparčaju i unište. Posle toga, krivce su proglasili žrtvama, a Srbe, koji su prave žrtve tog zločina, nazvali genocidnim narodom", pročitao je Korbin pred poslanicima pre skoro dve decenije.

image