Ekonomija

Kriza u Britaniji: Inflacija sve veća, cene hrane porasle na najviši nivo u poslednjih 45 godina

Visoki troškovi energije i loše vremenske prilike u delovima Evrope doveli do nestašice
Kriza u Britaniji: Inflacija sve veća, cene hrane porasle na najviši nivo u poslednjih 45 godina© Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, poo

Potrošačke cene u Velikoj Britaniji neočekivano su porasle u februaru, zbog sve viših računa za energiju i cena hrane, izvestila je Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS).

Godišnja inflacija, merena indeksom potrošačkih cena, dostigla je 10,4 odsto prošlog meseca i premašila prognoziranih 9,9 odsto. U januaru je inflacija iznosila 10,1 procenata pa je najnoviji rast stvorio dodatni pritisak na domaćinstva.

ONS je naglo povećanje opšteg indeksa potrošačkih cena pripisao rastućim cenama sveže hrane, bezalkoholnih pića i obroka u restoranima.

"Cene hrane i bezalkoholnih pića porasle su na najviši nivo u poslednjih 45 godina, a posebno su poskupele neke salate i povrće jer su visoki troškovi energije i loše vremenske prilike u delovima Evrope doveli do nestašice i racionalizacije", rekao je glavni ekonomista ONS-a Grant Ficner.

Ukupna inflacija za hranu i bezalkoholna pića porasla je na 18 odsto, što je najviši nivo još od 1977. godine.

Banka Engleske trebalo bi narednog četvrtka da izda saopštenje o kamatnim stopama, a ta institucija agresivno povećava troškove zaduživanja u nastojanju da se izbori sa inflacijom.

Britanska domaćinstva muče se sa izuzetno visokim cenama hrane i električne energije, a radnici u nekoliko sektora pokrenuli su masovne štrajkove usred sporova oko plata i drugih uslova rada.

image
VV inauguration
banner