Srbija i Balkan

Dodik za RT: Rusija je upozoravala, ali nisu je slušali

Zapad je odavno odustao od priče o poštovanju međunarodnog prava, kaže predsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Dodik za RT: Rusija je upozoravala, ali nisu je slušali© РТ Балкан

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska nastavlja da sarađuje sa Rusijom jer, kako navodi, ima pravo da vodi svoju autentičnu politiku, i pored pritisaka.

"Mi želimo da sarađujemo sa Rusijom, nismo od onih koji su prekinuli saradnju jer neki drugi vode rat protiv nje. Politika podaništva koju traži Zapad, u smislu sankcija i prekida saradnje, je sa naše strane odbačena", navodi Dodik i ističe da se raduje mogućnosti susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom sa kojim je u planu razgovor o saradnji po svim pitanjima.

Ističe da je na Zapadu ustaljeno mišljenje "ako nisi sa nama, onda si protiv nas", to jest "ako nisi sa nama protiv Rusije, onda si protiv nas".

Dodik podseća da je Rusija upozoravala Zapad da ima određene strahove i viđenja ugrožavanja njene pozicije, ali da je nisu slušali, nisu želeli nikakav dijalog.

"Rusija je pre početka Specijalne vojne operacije ponudila Zapadu dokument koji se bavio bezbednošću, a na to niko nije reagovao. To je obična arogancija Zapada, koji odbacuje mišljenja drugih i sprovodi svoje politike koje su po pravilu izlobirane ili motivisane strateškim dugoročnim interesima, kao što je slučaj sa Rusijom. Ukrajina je samo kolateral u kome oni nešto pokušavaju da pridobiju na emocije. U suštini su to nesagledivi i neograničeni resursi koje Rusija ima i ovladavanje njima je glavni cilj Zapada", dodaje Dodik.

Navodi da Republika Srpska nije dozvolila da BiH formalizuje sankcije protiv Rusije i da zbog toga trpi ozbiljan pritisak i suočava se sa dodatnim komplikovanjem već složene političke i ekonomske situacije.

Kada je reč o samostalnosti, Dodik kaže da Republika Srpska od Bosne i Hercegovine nema nikakvih dobrobiti ovih 28 godina nakon Dejtona, već samo političko nasilje koje sprovode visoki predstavnici koji je trebalo da budu ovde nekoliko godina nakon građanskog rata koji se završio 1995. godine.

"Oni su ostali i dalje, rehabilituju svoju poziciju, da opet nešto nameću. Tu nema ni Rusije kao faktora koji je bio u Veću za implementaciju mira, koje ne postoji ni u Dejtonskom sporazumu, ali je uzeo za pravo da odlučuje o ključnim odlukama u BiH. Sad su tamo ostale samo zapadne sile i poltroni koji oko njih trče, koji žele da podrže takvo ponašanje Zapada, koji je odavno odustao od priče da se poštuje međunarodno pravo", napominje Dodik.

Upozorava da Bosna i Hercegovina gde god može zaustavlja Republiku Srpsku na međunarodnom planu. Srpska i danas poštuje Dejtonski mirovni sporazum i spremna je da poštuje Ustav BiH, ali se postavlja pitanje da li je to uopšte korisno.

"Zašto mi da poštujemo nešto što propada, i pokušamo da branimo a usput nas okrivljuju da mi rušimo to što propada? Rat nije nikakva vrsta opcije, ne pravimo pripreme za takvu vrstu priče. Dajte nam priliku da živimo u zemlji u kojoj se Ustav, takav kakav je, poštuje. Ako nećete, onda ćemo mi jednog dana zaista morati da donesemo odluku da nismo više u BiH. Ako, recimo, kažu da taj neki Šmit, koga Savet bezbednosti nije imenovao za visokog predstavnika, nameće zakone po federaciji, može mu pasti na pamet da nametne nešto za RS. Ako pokuša da nametne nešto za imovinu, to je, recimo, dan u kome bi mogla da se donese odluka o samostalnosti Republike. Ako vam uzmu imovinu, onda je besmisleno da se dalje nastavi da se egzistira", kaže Dodik.

Napominje da je stav Srpske prema NATO-u jasan i da Republika ne učestvuje u radu, ni na pitanjima saradnje sa NATO u okviru Saveta ministara i komisije.

"U naše mišljenje o NATO ne treba niko da sumnja, NATO je onaj koji je bombardovao ovaj narod, bacao osiromašeni uranijum u dva navrata, ubijao nam decu i to proglašavao kolateralnom štetom. Oni su svoje operacije u kojima su ubijali decu nazivali 'Milosrdni anđeo', pa naravno da smo puni ogorčenja na sve to i jedina ispravna odluka je da ne želimo da budemo deo NATO-a", podvlači predsednik Republike Srpske.

image