Srbija i Balkan

Priština nabavila novo oružje; Kurti: Cilj vojne vežbe "Difender Jurop ’23" suočavanje s neprijateljima

Premijer privremenih prištinskih institucija istakao je da je bezbednost evropskog kontinenta vitalni interes tzv. Kosova
Priština nabavila novo oružje; Kurti: Cilj vojne vežbe "Difender Jurop ’23" suočavanje s neprijateljima© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM

Vojna vežba koju predvode Sjedinjene Američke Države, "Defender 23", otvorena je u Prištini.

Najveću vojnu vežbu na Balkanu, otvorila je prištinska predsednica Vjosa Osmani.

"Glavni cilj 'Defender 2023' je da demonstrira vojnu i borbenu sposobnost SAD i savezničkih snaga protiv potencijalnih agresora i da uveri evropske saveznike i partnere da je kontinent bezbedan od potencijalnih napada. Ova vežba je istorijska po mnogo čemu, posebno za najnoviju vojsku na evropskom kontinentu, naše bezbednosne snage", rekla je Osmani.

Prištinski premijer Aljbin Kurti istakao je da je poruka ove vojne vežbe, povećanje saradnje među saveznicima, pokazivanje jedinstva i pripreme za suočavanje sa poznatim, ali i nepredvidivim neprijateljem.

"Više od 1.300 vojnika naših snaga izvršavaće zadatke vojne obuke zajedno sa 24.000 vojnika oružanih snaga 25 zemalja NATO-a i partnerskih zemalja SAD. KBS je četvrti u ovoj vežbi po broju vojnika koji učestvuju. Ovo svedoči o volji koju imamo da razvijamo naš sistem odbrane, ali i o našoj nepokolebljivoj posvećenosti da budemo deo zajedničkog sistema odbrane zemalja koje zastupaju demokratske vrednosti. Bezbednost evropskog kontinenta je naš vitalni interes, kao zemlje koja veruje u ljudska prava, vladavinu prava, mir i demokratiju", kazao je Kurti.

Domaćin vojne vežbe "Difender Jurop ’23", koju predvode Sjedinjene Američke Države, a koja će se održati na poligonima od Slovenije do Albanije i Severne Makedonije, ove godine je tzv. Kosovo.

Prištinski ministar takozvanih bezbednosnih snaga, Armend Mehaj, potvrdio je na ceremoniji otvaranja vojne vežbe da je "Kosovo" u proteklom period, nabavilo novu vojnu opremu.

"Tokom ove dve godine, naš glavni fokus je bio na povećanju broja vojnika, obukama, vežbama i edukaciji, zatim na podizanju borbenih kapaciteta kroz nabavku vojne opreme i novih sistema. Sve ovo je urađeno da naša zemlja bude ponosna. Mi ćemo braniti oslobođenu otadžbinu i slobodu koju je izvojevala Oslobodilačka vojska Kosova, kad god bude potrebno", kazao je Mehaj.

Na teritoriji KiM, u okolini Đakovice, takođe će se odvijati deo vojnih aktivnosti zemalja, saveznika SAD, a među učesnicima je, kako je pomenuto, više od 1.300 vojnika KBS.

Hovenijer: Osnaživanje partnera u regionu je model bezbednosti SAD

Američki ambasador Džefri Hovenijer rekao je danas na ceremoniji otvaranja međunarodne vojne vežbe "Difender Jurop 23" da SAD nastoje da osnaže i ojačaju partnere u čitavom regionu, kako bi očuvali mir i bezbednost, piše "Kljan Kosova".

"Naš model za bezbednost Kosova je da osnažimo i ojačamo naše partnere u celom regionu, a da ne diktiramo akcije koje treba da preduzmu", rekao je Hovenijer.

On je ocenio da je ta vojna manifestacija izuzetno značajna i važna.

"U ovoj vežbi, skoro 9.000 američkih vojnika pridružiće se 17.000 pripadnika evropskih vojnih snaga u 10 različitih zemalja", naveo je Hovenijer.

On je izrazio zadovoljstvo zbog napretka KBS.

"Drago nam je što je KBS jedan od najvećih učesnika vežbe. Rečeno mi je da je ovo najveći i najambiciozniji poduhvat koji je KBS preduzeo do sada. Zadivljeni smo i srećni napretkom i brojnim priznanjima KBS tokom protekle četiri godine", rekao je Hovenijer.

image