Rusija

Moskva o pisanju "Pečata": "Žuta kuća" postoji i u Ukrajini

Ako su izvođenje operacija "na terenu" odrađivali ilegalni transplantolozi još kasnih devedesetih u Albaniji, podaci o vađenju organa u Ukrajini ovih dana izgledaju prilično vredni pažnje, kazala je portparolka ruskog MSP
Moskva o pisanju "Pečata": "Žuta kuća" postoji i u Ukrajiniwww.globallookpress.com © Rohan Radheya/ZUMAPRESS.com

Ukrajinski zdravstveni radnici tvrde da je, kako kažu, nemoguće uzeti bubreg ili srce u polju, ali je poznato da su tokom vojnog sukoba u bivšoj Jugoslaviji, u blizini grada Burela na albanskoj teritoriji, vršene operacije transplantacije u izvesnoj "Žutoj kući", čije su tragove naknadno otkrili istražitelji Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (MKSJ), kazala je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Naime, u martu ove godine u srpskom nedeljniku "Pečat" objavljen je članak "Krvavi odred Elizabet Debru". Kako je navela Zaharova, ovo ime pripada lekaru iz Holandije, koji je ranije stigao u Artjomovsk, prethodno se pojavivši u svedočenjima bivšeg pripadnika Službe bezbednosti Ukrajine o operacijama vađenja organa ukrajinskih vojnika koji su poginuli ili teško povređeni u Donbasu. 

"Ovo nije prvi put da je predmet novinarskih istraga aktivno širenje transplantacije na crno na tim prostorima, izuzetno profitabilnog 'vojnog biznisa', čije postojanje je, čini se, nemoguće bez pokroviteljstva na najvišem državnom nivou. Ovo nije slučajno. Problem trgovine ljudima u Ukrajini postoji već duže vreme i više puta je bio u centru pažnje tela UN za ljudska prava", kazala je Zaharova na današnjem brifingu.

Kako je navela, konkretno, nedavna zaključna zapažanja Komiteta za prava deteta (oktobar 2022.) i Odbora za eliminaciju diskriminacije žena (novembar 2022.) istakla su visoku stopu trgovine ženama i decom u toj zemlji.

Zaharova je istakla da je od kasnih devedesetih u medijima bilo navoda da građani Ukrajine, sa niskim primanjima, prodaju unutrašnje organe, kako bi poboljšali svoje materijalno stanje.

"Pojavile su se i informacije o nezakonitom oduzimanju anatomskih delova sa tela mrtvih. Ukrajina je bila u centru skandala u vezi sa ilegalnom transplantacijom mnogo pre državnog udara 2014. i događaja koji su usledili. Međutim, izbijanje sukoba na jugoistoku zemlje značajno je pogoršalo situaciju", naglasila je.

Ona je posebno izdvojila aktivnosti "transplantologa na crno" na ratnim mestima, kada je šef Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko prvi izjavio da je lično video leševe sa otvorenim stomacima i otvorenim grudima, rekavši da ima informacije da su "ukrajinski nacionalisti nezakonito zaplenili delove tela zatvorenika, lokalnog stanovništva i ranjenih vojnika Oružanih snaga Ukrajine".

"U julu 2022. godine, oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko izjavio je da, prema njegovim informacijama, 20-30 ljudi dnevno dolazi iz zone aktivnih sukoba na stolove transplantologa na crno, koji deluju u Ukrajini i da su to uglavnom ukrajinski vojnici", navela je i dodala da pravi razlozi za korišćenje poljskih krematorijuma, od strane ukrajinske strane, ostaju nepoznati široj javnosti.

Zaharova se osvrnula i na nedavno značajno ublažavanje ukrajinskog zakonodavstva o transplataciji, posebno pojednostavljenje procedure za dobijanje saglasnosti za ovaj proces, davanje prava na obavljanje istog na privatnim klinikama i oslobađanje transplantacije organa od PDV-a.

"Istovremeno, poslednju novinu usvojila je Vrhovna rada Ukrajine nakon početka Specijalne vojne operacije Oružanih snaga Ruske Federacije, aprila 2022. godine", rekla je Zaharova.

"Kijevski režim opovrgava svaku informaciju o radu transplantologa na crno u Ukrajini. Često se kao argument navodi težina operacija transplantacije organa, koja zahteva učešće velikog broja specijalista, značajne troškove, vreme i sprovođenje mnogih testova za kompatibilnost davaoca i primaoca", kazala je ruska zvaničnica.

Još jednom je podsetila na "Žutu kuću".

"Činjenice o toj kući najpre su opisane u knjizi bivše tužiteljke Međunarodnog suda Karle del Ponte 'Lov: ja i ratni zločinci', a potom i u izveštaju predstavnika Švajcarske Dika Martija za PSSE, nakon čega su se parlamentarci saglasili da postoji potreba da se pozovu na odgovornost svi  koji se bave trgovinom organima".

Ako su izvođenje operacija "na terenu" odrađivali ilegalni transplantolozi, još kasnih devedesetih u Albaniji, podaci o vađenju organa u Ukrajini ovih dana izgledaju prilično vredni pažnje, zaključila je Zaharova.

image