Putin na Evroazijskom ekonomskom savezu: Veoma uspešna saradnja

Rusija ceni saradnju sa svojim partnerima, istakao je ruski predsednik
Putin na Evroazijskom ekonomskom savezu:  Veoma uspešna saradnja© kremlin.ru/ Фото: Григорий Сысоев, РИА «Новости»

Saradnja u okviru Evroazijskog ekonomskog saveza (EAES) je veoma uspešna, ocenio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin u uvodnom izlaganju pred početak sastanka Vrhovnog Evroazijskog ekonomskog saveza u Moskvi.

On je istakao da Moskva veoma ceni saradnju sa svojim partnerima i dodao da se odnosi Rusije i država članica EAES baziraju na poštovanju i uzajamno korisnoj saradnji, kao i da sve zemlje ovog Saveza uzimaju u obzir interese članica.

U uvodnoj reči, Putin je ukazao da je jedan od najvećih dobitnika saradnje u okviru EAES - Jermenija, koja je prošle godine zabeležila rast BDP-a od 12,6 odsto, dok je ove godine registrovano povećanje od 12,1 odsto.

"To je ozbiljna cifra", kazao je Putin.

Na današnjem sastanku prisustvuju lideri Rusije, Belorusije, Kazahstana, Jermenije i Kirgistana.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prethodno je saopštio da će se sastanku po prvi put pridružiti i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, pa je za njega ostavljeno jedno prazno mesto u sali u kojoj se održava sastanak.

Kako je još dodao Putin, sastanku će se putem video veze priključiti i  predsednici Uzbekistana i Tadžikistana, a lider je potvrdio i učešće azerbejdžanskog predsednika na današnjem okupljanju.

Kako je ranije najavio Kremlj a danas Putin potvrdio, na sastanku će biti razmotreni prioriteti ruskog predsedavanja Evroazijskim ekonomskim savezom 2023. godine. To uključuje pitanja energetske i prehrambene bezbednosti, tehnološku i finansijsku nezavisnost, ubrzanje digitalne transformacije, uklanjanje regulatornih i trgovinskih barijera, razvoj transportne infrastrukture i slično.

Pored toga, biće reči i o međunarodnim aktivnostima Saveza i proširenju trgovinskih i ekonomskih veza sa drugim zemljama i regionalnim udruženjima.

Predsednik Rusije takođe će održati bilateralne razgovore sa liderima zemalja članica saveza i predstavnicima ostalih država koji su pozvani na današnji samit.