Svet

Bivši britanski obaveštajac: Bajden se nalazi u zagrljaju Netanjahua

Svima je poznato da su zapadni sistemi protivvazdušne odbrane u Ukrajini već propali. Ako bi se priznalo da iranske raketne sposobnosti mogu da probiju najveću koncentraciju protivvazdušne odbrane, implikacije za zapadni stav širom sveta bile bi strašne
Bivši britanski obaveštajac: Bajden se nalazi u zagrljaju NetanjahuaGetty © pencer Platt

Izrael će se, ukoliko im SAD kažu da ne uzvrate Iranu a zapravo tako i misle, suočiti sa istovremenim porazom na šest frontova, uz uništen ugled u međunarodnoj javnosti, piše bivši britanski diplomata i obaveštajac Alister Kruk za sajt "El majadin".

Bez obzira na tvrdnje o "trijumfu protivvazdušne odbrane koje su izneli Izraelci i njihovi prijatelji ("obaranja od 99 odsto"), Izrael i SAD znaju istinu: iranske rakete su uspele da prodru direktno u dve osetljivije i čvrsto branjene baze izraelskih snaga. Zaparvo, iza burne retorike krije se šok za Izrael.

Preterana propaganda proizilazi iz dvostrukog udarca koji je pretrpeo Zapad. Svima je poznato da su zapadni sistemi protivvazdušne odbrane u Ukrajini već propali. Ako bi se priznalo da iranske raketne sposobnosti mogu da probiju najveću koncentraciju protivvazdušne odbrane u vazdušnoj bazi Nevatim na jugu, implikacije za zapadni stav širom sveta bile bi strašne.

Zapadu je dobro poznato da takozvani "napad" nije bio nikakav napad, već poruka kojom se potvrđuje nova strateška jednačina, koja znači da će svaki izraelski napad na Iran rezultirati odmazdom protiv Izraela, a to označava pravu transformaciju strategije frontova otpora.

Sada je otvoren šesti front protiv Izraela. Očigledno je da Netanjahu već dve decenije pokušava da uvuče SAD u rat protiv Irana.

Osim toga, iranski nuklearni program je nedostupan i za SAD i za Izrael, jer je ukopan duboko u planinu. Bivši izraelski premijer Ehud Barak je u julu 2022. napisao za časopis "Tajm": "Iran je nuklearna država na pragu i ne postoji ništa što Izrael može da uradi povodom toga. Naviknite se na to, vreme je da se suočite sa stvarnošću."

Nema nikakve strategije iza izraelskog vojnog odgovora Iranu. Samo demonstracija sile? Netanjahu vidi ovaj sukob kao jedan od elemenata "ravnoteže snaga". Iran je tiho postao velika regionalna sila.

Izraelci bi želeli da smanje tu snagu, ali ovde leži dilema. Izraelci veruju da, ukoliko ih se svet ne plaši, ne mogu da prežive. Sedmi oktobar je podstakao ovaj egzistencijalni strah u izraelskom društvu. Prisustvo Hezbolaha to samo pogoršava. I upravo tada je Iran ispalio projektile direktno na Izrael.

Otvaranje iranskog fronta je, na neki način, možda u početku koristilo Netanjahuu. Svi njegovi porazi bili bi zaboravljeni. Ali sada se pažnja sa Gaze preusmerila na Iran.

Da bi Izrael napao Iran, Netanjahuu je potrebna američka vojna pomoć. Ali, to bi značilo propast Izraela kao države.

Džozef Bajden, posebno ne tokom izbornog ciklusa u SAD, ne bi prihvatio tako rizičan poduhvat. Drugim rečima, Bajden je u zagrljaju Netanjahua.

Kako zaključuje Kruk, ako bi Izraelci upali u nevolje u Iranu, Bajdenu bi prelazak sa defanzivne na ofanzivnu podršku za Izrael doneo mnoge probleme kod kuće.

image