Rusija

Istorijska odluka u Moskvi: Baku i Jerevan dogovorili međusobno priznanje, rešenju prethodile varnice

Postoji mogućnost da postignemo mirovni sporazum između Bakua i Jerevana, posebno ako se ima u vidu da je Jermenija priznala Karabah kao deo Azerbejdžana, rekao je Alijev
Istorijska odluka u Moskvi: Baku i Jerevan dogovorili međusobno priznanje, rešenju prethodile varniceGetty © Sean Gallup / Staff

Jermenija i Azerbejdžan dogovorili su međusobno priznavanje teritorijalnog integriteta, izjavio je premijer Nikol Pašinjan na sastanku Vrhovnog Evroazijskog ekonomskog saveta (EAES) u Moskvi.

"Nadam se da će za kratko vreme početi normalan, konstruktivan dijalog između Bakua i Stepanakerta", naglasio je Pašinjan.

Zauzvrat, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je dodao da ta zemlja nema teritorijalnih pretenzija prema Jermeniji.

"Postoji mogućnost da postignemo mirovni sporazum između Bakua i Jerevana, posebno ako se ima u vidu da je Jermenija priznala Karabah kao deo Azerbejdžana", rekao je Alijev i istakao da postoje ozbiljni preduslovi za normalizaciju odnosa zasnovanih na međusobnom priznavanju teritorijalnog integriteta.

Njihovom dogovoru prethodila je rasprava lidera Jermenije i Azerbejdžana.

Naime, Pašinjanu je zasmetalo što je Alijev kazao da Azerbejdžan ima pretenzije na spornu teritoriju Nagorno-Karabaha. Alijev je demantovao izjavu Pašinjana.

"Nemamo nikakve pretenzije. Imate bujnu maštu kad ste tako razumeli ono što sam rekao", naglasio je.

Međutim, Pašinjan je skrenuo pažnju na problem - to što je Azerbejdžan blokirao Lačinski koridor, koji može da bude samo pod kontrolom Rusije i koji obezbeđuje vezu Nagorno-Karabaha i Jermenije.

"Ali Azerbejdžan ga je blokirao", kazao je Pašinjan.

Tada je predsednik Azerbejdžana uzeo reč i naglasio da Lačinski koridor nije blokiran, granica je otvorena i nalazi se 20 metara od ruskog mirovnog kontigenta.

"Danas je granicu prešao veliki broj žitelja Nagorno-Karabaha. Slobodno su se kretali. Nema prepreka, prolaze i pacijenti koje prevozi Crveni Krst i vozila Hitne pomoći. Svi to vide. Nema potrebe da osuđujete na osnovu neosnovanih tvrdnji", rekao je.

Jermenija ne misli da je koridor otvoren, insistirao je Pašinjan.

Prema njegovim rečima, u regionu od decembra vlada humanitarna kriza, jer je zaustavljen transport prehrambenih proizvoda.

On je, međutim, istakao da je Jermenija spremna da ukloni sve prepreke kako bi se koridor odblokirao. Jermenija je spremna za regionalnu komunikaciju uz poštovanje suvereniteta i jurisdikcije onih transportnih čvorišta i linija komunikacije iz 9. tačke zajedničke izjave.

Predsednik Rusije Vladimir Putin se uključio u raspravu i podsetio na ključne reči Alijeva, da se stvaraju uslovi za priznanje granica potvrđenim upravo tim pomenutim dogovorom.

"Dakle, ima uslova za dogovor", kazao je Putin.

Alijev je potvrdio reči predsednika Rusije i rekao da je mirno rešenje na vidiku, s obzirom da je Jermenija prihvatila da Nagorno-Karabah bude deo teritorije Azerbejdžana.

"Potvrđujem da smo prihvatili teritorijalnu celovitost i da se krećemo u istom pravcu u poboljšanju naših odnosa", dodao je Pašinjan.

Danas će ruski predsednik održati dva bilateralna sastanka sa Alijevom i Pašinjanom nakon čega se očekuje sastanak u trilateralnom formatu.

"Nadam se da ćemo uspeti da se dogovorimo oko onoga što je sasvim očigledno u sferi interesa ekonomskog razvoja i za Azerbejdžan i za Jermeniju, i za ceo region", ukazao je Putin.

Prema rečima ruskog predsednika, ključno je što su Baku i Jerevan imaju dogovor po pitanju teritorijalnog integriteta, koji može da postane osnova za konsenzus o sporednim pitanjima, koja takođe imaju određen značaj.

Jerevan i Baku su prošle godine uz posredovanje Rusije, SAD i Evropske unije započeli pregovore o budućem mirovnom sporazumu.

image