Magazin

Da li je moguće preterati sa zaštitnim faktorom

Bez obzira na godišnje doba, sve češće čujemo preporuku da se svakodnevno koristi SPF krema, čak i kada je nebo oblačno i tmurno. Međutim, neki stručnjaci smatraju da nedostatak vitamina D može biti posledica prekomerne zaštite od sunčevih zraka.
Da li je moguće preterati sa zaštitnim faktorom© Pexels/Moose Photos

Vitamin D nam je važan za zdravlje kostiju. Održava stabilan nivo kalcijuma i fosfata u krvi i jača koštano tkivo, pa samim time kosti i zube. Takođe, smatra se da vitamin D (ili možda samo lep, sunčan dan) utiče na raspoloženje i mentalno zdravlje.

Prema ovim informacijama, znamo da nam je sunce veoma važno za zdravlje, ali isto tako ga može doživotno narušiti. UVA zračenje prolazi kroz oblake i staklo, i može duboko prodreti u kožu. Utiče na pojavljivanje tamnih fleka, katarakte ili raka kože. UVB zračenje ne prodire kroz staklo, ali ono pogađa epiderm i izaziva opekotine. Doprinosi preranom starenju i razvijanju raka kože. Iako ozon ima ulogu da nas štiti od najjačih sunčevih zračenja, ne možemo se potpuno osloniti na njega, pogotovo ako znamo da se debljina ovog važnog omotača drastično smanjuje.

Da li ovo znači da moramo svakodnevno nanositi zaštitni faktor? Odgovor je da, ali postoje određene smernice kojih se možete pridržavati kako ne bi došlo do ''previše'' zaštite i blokiranja apsorpcije vitamina D.

Smatra se da je dovoljno do 15 minuta izlaganja suncu nekoliko puta nedeljno, bez zaštite, za dobijanje svih neophodnih benefita. Sve preko toga može dovesti zdravlje kože u opasnost.

Ovo znači da nije neophodno ''bežati'' od sunca kad god se pojavi. Umereno izlaganje je poželjno i preporučeno. Međutim, adekvatna zaštita je neophodna da bi se upilo što više benefita, a rizik umanjio. Koji faktor treba koristiti može da zavisi od našeg tena. Tamnija put ima veći procenat melanina koji štiti kožu od negativnih posledica sunca, tako da manji faktor može biti dovoljan. Svetliji ten (sa nedostatkom melanina) je osetljiviji, pa je preporučeno koristiti veći zaštitni faktor.

Ako imate deficit vitamina D, najbolje je proveriti uzrok sa svojim lekarom, pre nego što smanjite zaštitu kremom. Moguće je i da se ovaj nedostatak vitamina ispravi adekvatnom ishranom. Što se tiče izlaganja suncu, dokle god je umereno i ako se štitite u skladu sa vašom dnevnom rutinom, moguće je izbeći negativne efekte i uživati u blagodatima koje nam ono pruža.

image