Magazin

Zbog čega "roletne" u avionu uvek moraju biti podignute pri poletanju i sletanju, a sedišta uspravljena

Kada je reč o letenju avionom, najvažnije je slušati instrukcije osoblja. Njihov zadatak tokom par sati leta nije nimalo jednostavan jer moraju biti sigurni da su svi putnici bezbedni i da je sve pod kontrolom. Ipak, nezgode se dešavaju, a "sitnice" poput otvorenih zastora na prozorima, uspravljenih sedišta i zaključanih stočića igraju presudnu ulogu.
Zbog čega "roletne" u avionu uvek moraju biti podignute pri poletanju i sletanju, a sedišta uspravljena© Canva / Daria Shevtsova

Sigurno ste primetili da stjuardese uvek prilikom poletanja i sletanja proveravaju jesu li zastori na prozorima u avionu potpuno podignuti, a sedišta uspravljena, i opominju putnike da to obavezno urade. Ne, to nije hir letačkog osoblja - u pitanju je protokol koji je izuzetno važan i od koga zavisi bezbednost svih koji se u letelici nalaze.

Jesu li zaista "roletne" od tolikog značaja za bezbednost putnika u avionu

Statistički gledano, najveći broj avionskih nesreća događa upravo prilikom poletanja i sletanja - čak 45 procenata - i zbog toga je letačko osoblje u ovim fazama leta najviše na oprezu. Zastori na prozorima iz tog razloga i moraju biti podignuti do kraja - kako bi posada mogla što bolje da sagleda situaciju i proveri da li sve funkcioniše na način na koji bi trebalo. "Podizanje zastora za prozore tokom poletanja i sletanja olakšava stjuardesama da procene sve spoljašnje opasnosti, poput požara ili krhotina letelice, koji bi mogli da ometaju evakuaciju u ekstremnim slujčajevima", objasnio je pilot Patrik Smit za magazin "Travel + Leisure".

Da li ista pravila važe za sve avio-kompanije

Ovo pravilo moraju da poštuju sve avio-kompanije, ali i ovde postoje nijanse: neki prevoznici zahtevaju da se protokola striktno pridržavaju apsolutno svi putnici u avionu, nezavisno od toga u kom su redu smešteni, dok druge insistiraju da "roletne" prilikom poletanja i sletanja budu podignute samo na onim mestima koja su na prolazu za evakuaciju, kako bi putnici mogli da posmatraju šta se događa izvan aviona i pomognu osoblju da odluči da li je bezbedno otvoriti ta vrata u slučaju nužde. U ekstremnim situacijama, stjuardese imaju samo 90 sekundi da sve putnike "prebace" na sigurno, pa je svaki trenutak važan.

Zbog čega je važno da sedišta budu uspravljena, a stočići zatvoreni

Razlog zbog kojeg sva sedišta moraju biti potpuno uspravljena prilikom poletanja i sletanja aviona je isti kao i kod zastora - ona ugrožavaju bezbednost putnika. U slučaju hitnog sletanja i evakuacije, oboreno (spušteno u horizontalni položaj) sedište smanjuje manevarski prostor i predstavlja dodatnu prepreku koju je potrebno ukloniti ili preskočiti, čime se značajno usporava izlazak putnika iz redova i njihovo bezbedno napuštanje aviona. Isto važi i za spuštene stočiće ispred svakog sedišta: zamislite samo situaciju da za 90 sekundi morate izaći, a pred vama je stočić koji ne možete u panici da sklopite, niti preskočite.

image