Magazin

Snežana bez 7 patuljaka

Čuvena priča o "Snežani i sedam patuljaka" zbog potencijalnog uvredljivog odnosa prema grupi ljudi patuljastog rasta, menja naziv u samo "Snežana" i upravo tako će biti emitovana u najnovijem filmskom ostvarenju.
Snežana bez 7 patuljaka© Facebook/DisneyD23

"Kako bismo izbegli jačanje stereotipa iz originalnog filma, imaćemo drugačiji pristup prema sedmorici karaktera, a konsultovali smo se i sa zajednicom osoba patuljastog rasta", izjavio je predstavnik kompanije "Dizni", a preneo "Holivud reporter".

Ovoj izjavi prethodila je konstatacija holivudskog glumca Pitera Dinklidža (Lanister iz "Igre prestola"): "Bez uvrede, ali sam malo zatečen njihovim ponosom što su odabrali latino glumicu za Snežanu. Meni to nema smisla. Na neki način si progresivan, ali onda praviš priču o sedam patuljaka". Ulogu Snežane dobila je glumica Rejčel Zegler koja ima latino korene. 

Animirani film "Snežana i sedam patuljaka" premijerno je prikazan 21. decembra 1937.godine,. Propraćen je ovacijama publike, ali i najvećom zaradom među svim filmovima prikazanim do 1938. godine. Najnovija filmska verzija napravljena po origilanoj priči braće Grim, premijerno će biti prikazana 2024. godine. 

Zbog, kako se smatra, sadržaja koji je potencijalno uvredljiv, mnogi crtani filmovi koji su nekada bili emitovani širom sveta, sada su u nekim zemljama zabranjeni. "Tom i Džeri" zbog nasilja, ali i promocije alkoholizma. "Duško Dugouško", zbog promocije nasilja i krađe, a "Sunđer Bob" je zabranjen u 120 zemalja zbog promocije nasilja i velikog broja psovki. 

Čini se da novo vreme donosi i nova pravila, kako u realnom životu, tako i u bajkama i crtanim filmovima na kojima odrastaju nove generacije. Postavlja se pitanje da li zaista moraju da se reevidiraju stare bajke ili bi možda bilo bolje da se pričaju nove priče koje će više odgovarati stvarnom stanju današnjeg društva. 

image