Rusija

Prva grupa zatvorenika odslužila vojni rok: Idu kući sa odlikovanjima

Bivši zatvorenici učinili su mnogo toga za otadžbinu što malo ko može, ocenio je Prigožin
Prva grupa zatvorenika odslužila vojni rok: Idu kući sa odlikovanjimawww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Ruski biznismen i osnivač privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin izjavio je za medije da je prva grupa bivših zatvorenika, koji su se dobrovoljno prijavili da učestvuju u vojnoj operaciji na strani Rusiji, odslužila svoj vojni dug, te da su protiv njih povučeni svi prethodni sudski postupci.

"Odradili su sve što je bilo dogovoreno ugovorom. Časno su odradili, dostojanstveno. Oni su prvi. Odradili su to kako malo ko može", rekao je Prigožin, prenose "RIA Novosti".

Zatvorenici su se borili pola godine. Kako javlja Telegram kanal "Prigožin v Telegram", svi su odlikovani posebnim medaljama za hrabrost. 

Biznismen je istakao da su za otadžbinu uradili toliko toga, što malo ko može, te ih je pozvao da se u slučaju da im opet zafali adrenalin, jave njemu i priključe se "vagnerovcima". 

Istakao je i herojsku smrt pedesetdvogodišnjeg muškarca, koji je nakon trideset godina u zatvoru herojski poginuo za svoju zemlju. Nakon što je shvatio da se nalazi u bezizlaznoj situaciji, zatvorenik je odlučio da se raznese bombom kako ne bi pao u ukrajinsko zarobljeništvo, znajući pritom da će na taj način odneti sa sobom i živote nekoliko Ukrajinaca. 

"Svaka čast", ocenio je Prigožin. 

Drugi sagovornik za "RIA Novosti", inače jedan od pomilovanih bivših zatvorenika, rekao je da ga je učešće u vojnoj operaciji promenilo na bolje. Ako su ga pre uglavnom zanimale materijalne stvari, sada znatno više pažnje pridaje duhovnom aspektu. Prema njegovim rečima, slično se desilo i sa ostalim borcima - mnogi su se krstili, a svi su postali jedna velika porodica. Dodao je i da ne veruje da će ponovo činiti iste greške kao pre. 

Kompanija "Vagner" je na svojim nalozima na društvenim mrežama, inače, objavila oglas za prijem novih pripadnika.

image