Rusija

"Ubica dronova": Kako su Rusi "uklopili" sovjetske PA topove sa elementima veštačke inteligencije

Radi se o daljinski upravljanom borbenom modulu velike vatrene moći opremljenom savremenim sistemom za upravljanje vatrom, koji je zasnovan na veštačkoj inteligenciji i sistemima proširene taktičke svesnosti. Jednostavnost borbenog modula će omogućiti njegovu integraciju sa čitavom lepezom kopnenih borbenih platformi, ali i masovnu proizvodnju
"Ubica dronova": Kako su Rusi "uklopili" sovjetske PA topove sa elementima veštačke inteligencije© Военная Мысль

Iskustva iz Specijalne vojne operacije u Ukrajini koja ima sve oblike savremenog rata upućuju da će uspešnija biti ona strana koja efikasnije odgovori na sve veću upotrebu lutajuće municije, ili kamikaza dronova, kao i minijaturnih udarnih dronova - kvadkoptera, koji su u stanju da naprave ozbiljnu štetu na frontu.

Moderne armije sveta sve više u svoje naoružanje uvode različite bespilotne letelice, bez kojih se ratni sukob današnjice ne može zamisliti.

Najmanje taktičke formacije u svom sastavu poseduju gamu minijaturnih dronova za izviđanje, ili udarna dejstva po izolovanim tačkama neprijatelja koji se nalazi u njihovoj zoni odgovornosti.

Jedinice ranga čete koji se nalaze u sastavu motorizovanih i oklopno-mehanizovanih snaga danas već raspolažu kamikaza dronovima koji su stanju da unište osnovni borbeni tenk ili artiljerijsko oruđe, ali i taktičkim izviđačkim bespilotnim letelicama većeg radijusa dejstva, koje mogu da navode i koriguju artiljerijsku vatru. Dakle, sve ovo upućuje da će front budućnosti da „vrvi“ od ovih sredstava.

Ruska armija pažljivo prikuplja ratna iskustva iz specijalne vojne operacije. Nema nikakve sumnje da je centralna tačka ruskih inženjera i vojnih specijalista fokusirana na dalji razvoj upotrebe bespilotnih borbenih sistema na taktičkom, operativnom i strategijskom nivou, kao i modalitetima efikasne odbrane od njih, jer se računa da će i neprijatelj raspolagati sa analognim sredstvima.

Za očekivati je da ruska vojna industrija u narednom periodu preduzme ozbiljne napore da, u skladu sa novim okolnostima, izvrši modernizaciju postojećih sistema PVO, ali i realizuje projekte razvoja potpuno novih sistema koji će, osim topova i raketa, u svom naoružanju imati i sredstva za elektronsko ometanje, pa i borbene lasere.

Na ove zahteve već su reagovali pojedini delovi ruskog vojnoindustrijskog kompleksa koji rade na dubokoj modernizaciji proverene borbene tehnike, a istovremeno i jednostavni za masovnu proizvodnju.

Projekat inžinjera iz Kizljara

Rusko Ministarstvo odbrane odobrilo je projektnu konstruktorsku dokumentaciju koju su napravili inženjeri AO "Koncern Kizlяrskiй эlektromehaničeskiй zavod" (KEMZ) u cilju proizvodnje modernizovanih protivvazduhoplovnih artiljerijskih oruđa ZU-23.

U osnovi, radi se o automatizovanom daljinski upravljanom borbenom modulu konstruisanog na bazi standardnog PVO topa ZU-23.

U kompleks je integrisan KEMZ-ov centralni kompjuterizovani sistem (CVS) sa elementima veštačke inteligencije koji stvara uslove proširene realnost. Centralni komjuterizovani kompleks ima funkciju da u realnom vremenu obrađuje sve podatke sa optičkih nišana, senzora koji prate atmosferski pritisak, temperaturu, brzinu i smer vetra i sl. Na osnovu ovih pokazatelja, izračunavaju se parametri vazdušnog cilja, daju optimalne varijante za njegovo najefikasnje uništenje i, umesto operatera, vrši funkciju zahvata oružja.

Štaviše, operater, koristeći taktičke naočare proširene realnosti, vidi ove mete (CVS ih posebno obeležava) i u realnom vremenu selektuje najopasniji vazdušni cilj. Nakon odabira cilja sistem za upravljanje vatrom preuzima sve funkcije navođenja oružja i proračunavanja svih relevantnih podataka, a operater treba samo da pritisne dugme za otvaranje vatre.

Posebni testovi su pokazali da je ovaj sistem u stanju da pogodi vazdušnu metu veličine bespilotne letelice sa verovatnoćom od čak 85-90 odstso.

Respektabilna vatrena moć

Perspektivnim kompleksom za borbu protiv bespilotnih letelica se može upravljati daljinski sa prenosnog kontrolnog punkta koji je udaljen od oruđa i do 100 metara, ili putem radio veze sa daljine i do 2.000 metara. Ovo je izuzetno važno jer se tako izbegavaju ljudske žrtve, ako dođe do uništenja sistema.

Za povećanje efikasnosti modernizovanog sistema ZU-23 koji ima i funkciju borbe protiv neprijateljske žive sile, specijalisti KEMZ-a su razvili posebnu parčadno-razornu municiju sa upaljačima koji se daljinski aktiviraju na određenoj visini/daljini.

Pošto artiljerijsko oruđe ima domet do 3.000 metara, razmatra se i opcija integracije lakih prenosnih raketnih sistema "verba". Ono što je izuzetno važno kod ovog sistema je veliki kapacitet borbenog kompleta koji se sastoji od 1.000 granata kalibra 23mm, kao i brzina paljbe sparenih topova koja dostiže 2.000 granata u minutu.

Simulatori nove generacije

Inženjeri Koncerna KEMZ su razvili i veoma napredni trenažer za obuku na ovom sistemu sa primenom tehnologije virtuelne realnosti. On je toliko realno urađen da u potpunosti simulira fizičke parametre pravog oruđa koji se javljaju prilikom borbene eksploatacije. Pomoću ovog trenažara, skraćen je period obuke za nove operatere i umanjena njena cena, jer nema potrebe da se izlazi na poligon, troši municija i smanjuje resusrs topovskih cevi.

Sistem omogućava da se više simulatora uveže u jedinstvenu mrežu u kojoj učestvuje nekoliko vojnika koji se istovremeno nalaze na obuci, što daje posebnu draž i stimuliše sam proces obuke.

Program obezbeđuje i različite modalitete scenarija koji verno odlikavaju gađanje iz mesta ili pokreta, kao i kada se vozilo nalazi pod neprijateljskom vatrom. Sama tehnologija izrade ovog trenažera je jedinstvena u Rusiji i koncept se može primentiti kako za obuku na savremenoj borbenoj tehnici, tako i u civilnom sektoru.

image