Rusija

Volodin: SAD prisiljavaju EU da finansira kijevski režim, a ulažu manje od svih

Predsednik Državne dume je naglasio da više od SAD ulažu Poljska, Estonija, Bugarska, Letonija, Litvanija, Češka, Malta, Norveška, Slovačka, Rumunija i Kipar
Volodin: SAD prisiljavaju EU da finansira kijevski režim, a ulažu manje od svih© tanjug/ The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation Press service via AP

Sjedinjene Američke Države prisiljavaju evropske zemlje da finansiraju kijevski režim na štetu svojih građana, iako one same ulažu najmanje, napisao je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin na Telegramu.

Dok prisiljavaju druge da ulažu, SAD imaju mnogo manje troškova za Ukrajinu od drugih, objasnio je Volodin i dodao da je po finansiranju Kijeva Vašington tek na 12. mestu jer ulaže svega 0,37 odsto BDP-a.

Prema njegovim rečima, to je 5,7 puta manje od troškova za  naoružavanje Kijeva koje snosi Poljska, a koji iznose 2,1 odsto BDP-a.

Predsednik Državne dume je primetio da više od SAD ulažu i Estonija, Bugarska, Letonija, Litvanija, Češka, Malta, Norveška, Slovačka, Rumunija i Kipar.

Naglasio je da su na ovaj način SAD još jednom pokazale da je "osnovni princip njihove politike upotreba drugih zemalja da postignu svoje interese".

"Pored toga, zemlje EU imaju dodatne troškove zbog antiruskih sankcija koje su pogodile evropsku ekonomiju kao bumerang", rekao je Volodin.

Naglasio je da je ukupna podrška za energetiku u EU iznosila 570 milijardi evra, što je Nemačku koštalo 7,2 odsto BDP-a.

On je dodao da snabdevanje Kijeva oružjem nije u nacionalnom interesu zemalja EU i da je na štetu evropskih građana.

image