Rusija

Ukrajinci ponovo napali oblasti u Rusiji, PVO Rusije oborila tri rakete

Najnovije mete bile su Belgorodska i Kurska oblast, javljaju guverneri ovih regiona na društvenim mrežama
Ukrajinci ponovo napali oblasti u Rusiji, PVO Rusije oborila tri raketewww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov

Oružane snage Ukrajine ponovo su napale dve pogranične oblasti u Rusiji, Kursku i Belgorodsku, javljaju danas ruski mediji, dok guverner druge od njih, Vjačeslav Gladkov, poručuje da je ruska PVO odreagovala uspešno i oborila tri rakete. 

"Odreagovala je naša protivvazdušna odbrana. Oborene su tri rakete. Vršimo procenu štete. Za sada znamo da je jedan muškarac povređen. Kola hitne pomoći nalaze se na mestu nesreće", napisao je Gladkov na Telegramu. 

Guverner je dodao da je poslednjim napadima oštećen jedan dalekovod, ali i da se sve neophodne operativne i hitne službe nalaze na licu mesta. 

Belgorodska oblast je, podsetimo, bila najčešća meta ukrajinske vojske na teritoriji Ruske Federacije, kada je reč o regionima koji su se i do 24. februara prošle godine nalazili u sastavu Rusije. Početkom meseca, mediji su preneli da je tokom tih poslednjih napada bio oštećen dalekovod i gasovod, a napadi na kritičnu infrastrukturu se, po svemu sudeći, nastavljaju. Do sada je prijavljeno više ljudskih žrtava.

Slični napadi zabeleženi su i u susednoj Kurskoj oblasti. Guverner ovog regiona danas je napisao na Telegramu da su u tom delu oštećeni važni energetski objekti, usled čega je jedno okolno selo ostalo bez struje.  

Pogranični regioni Ruske Federacije posebno su osetljiva mesta od početka Specijalne vojne operacije, zbog čega je u njima na snazi žuti nivo opasnosti od terorizma. To znači da u tim regionima organi za sprovođenje zakona rade jačim tempom, da su medicinske službe u stanju pripravnosti zbog potencijalnih napada, dok se radi i na pojačanom obezbeđenju strateški važnih objekata. Vlasti, takođe, pripremaju dodatna mesta za privremeni smeštaj građana, ukoliko za tim bude bilo potrebe, a vrše se i češći pretresi stanovništva na železničkim stanicama i svim mestima na kojim dolazi do povećanog skupljanja ljudi. 

Ukrajinski diverzanti početkom meseca izvršili su teroristički napad u pograničnoj Brjanskoj oblasti. Tom prilikom, život je izgubila jedna odrasla osoba, dok je jedno dete povređeno. Mediji su prenosili da su Ukrajinci za taoce uzeli najmanje šest osoba, od kojih dvoje dece.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da će ih Rusija zgromiti. 

image
VV inauguration
banner