Rusija

Kako bi motivisao vojnoindustrijsku komisiju, Medvedev im citirao Staljina

Staljin je u telegramu istakao da je neprihvatljivo da, dok vojnici na frontu ginu, rukovodstvo fabrike, koje se nalazi unutar zemlje, daleko od fronta, "miruje u hladu"
Kako bi motivisao vojnoindustrijsku komisiju, Medvedev im citirao Staljina© Tanjug/ Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo v

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev pročitao je direktorima fabrika odbrambene industrije telegram Josifa Staljina iz 1941. godine poslat rukovodstvu jednog od sovjetskih odbrambenih preduzeća.

"Molim vas da pošteno i na vreme ispunite naredbe za snabdevanje tenkovskih delova u Čeljabinskom traktorskom pogonu. Sada tražim i nadam se da ćete ispuniti svoju dužnost prema Otadžbini. Za nekoliko dana, ako ne budete ispunili svoju dužnost prema Otadžbini, zgromiću vas kao zločince koji zanemaruju čast i interese svoje Otadžbine", pročitao je Medvedev Staljinove reči.

Staljin je u telegramu istakao da je neprihvatljivo da, dok vojnici na frontu ginu, rukovodstvo fabrike, koje se nalazi unutar zemlje, daleko od fronta, "uživa u hladovini".

Medvedev je vojnoindustrijskoj komisiji Ruske Federacije za kontrolu proizvodnje popularnih vrsta naoružanja, vojne, specijalne opreme i sredstava za uništenje pročitao Staljinov telegram, jer je, kako kaže, važno da znaju kakvu je važnost imao rad fabrika u situaciji sličnoj današnjoj, tokom Drugog svetskog rata.

Ovaj telegram Staljin je poslao iz Moskve u Sverdlovsk direktoru "Uralmašzavoda" Borisu Muzrukovu 17. septembra 1941. godine, tražeći da se ispoštuju rokovi i obim porudžbine oklopa za teške KV tenkove.

"Uralmašzavod" je brzo uspeo da popravi situaciju, tako da kasnije nije bilo sličnih telegrama, do kraja rata preduzeće je ostalo jedan od glavnih proizvođača oružja u zemlji.

image