Rusija

Zaharova poručila: Kanadski premijer provocira, aludira na državni udar u Kijevu

Džastin Trudo poručio da će Kanada nastaviti da podržava Ukrajince koji se bore za svoju zemlju, suverenitet, jezik, teritoriju i budućnost
Zaharova poručila: Kanadski premijer provocira, aludira na državni udar u Kijevuwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova osvrnula se na nedavni događaj tokom otvaranja fabrike guma u Novoj Škotskoj, kada je kanadski premijer Džastin Trudo rekao da će Kanada nastaviti da podržava Ukrajince koji se bore za svoju zemlju, suverenitet, jezik, teritoriju, budućnost i pravo na izbor.

On je upitala zašto je to baš poručio na tom mestu i da li je to možda aluzija na državni udar koji je bio u Kijevu, kao i na paljenje guma na Majdanu?

"Prvo, zašto su gume u pozadini? Da li je ovo aluzija na državni udar u Kijevu i paljenje guma na Majdanu? A drugo, kakva je to borba Ukrajinaca za svoj jezik?! Trudou, kako i dolikuje liberalnom lideru, govore pišu drugi po 'udžbeniku', sa kojim on nije baš upoznat", napisala je Zaharova na Telegramu.

Ona je podsetila da je ruski jezik u Ukrajini zabranjen, a da ga isključuju i iz komunikacije, poslovnih, obrazovnih, kulturnih i medijskih procesa. 

"Ukrajinski jezik, kao i drugi jezici naroda Rusije, uživa poštovanje među nama, a samim tim i na oslobođenim teritorijama. U Rusiji postoje mediji na ukrajinskom jeziku, koji se inače izučava i u školama i institutima, govori se kod kuće i na ulici. Koriste ga svi oni koji to žele. Posle devet godina na ruskom Krimu, ukrajinski uživa sve privilegije jezika jednog od naroda Rusije, zajedno sa krimskotatarskim i ostalim", dodala je ruska zvaničnica.

Prema njenim rečima, svi oni stanovnici Donbasa, koje su godinama streljali Porošenko i Zelenski, borili su se za svoj jezik, dok su, zajedno sa stanovnicima Krima, "proameričke kijevske vlasti pokušale nasilno da ih ukrajinizuju".

Status ruskog jezika u Ukrajini, nastavila je ona, ne postoji, uprkos činjenici da je za većinu stanovništva bio i ostao maternji.

"Apsurd je u tome što i sam Trudo živi u dvojezičnoj zemlji i mora da razume do čega može dovesti fašizacija jezičkog pitanja. Ali on ili ne razume, ili ne želi ništa da razume, a govore mu piše članica njegovog tima, unuka maloletne nacističkog izroda Kristija Frilend", naglasila je.

A kao treće, zaključila je Zaharova, Trudo treba da se pobrine da obezbedi pristojno mesto za arapski i kineski među zvaničnim jezicima Kanade iako udeo ruskog jezika stalno raste.

image