Rusija

Lavrov i Čavušoglu o Ukrajini: Okončati sukob pregovorima u skladu sa međunarodnim pravom

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu razgovarao sa ruskim kolegom o situaciji u Ukrajini
Lavrov i Čavušoglu o Ukrajini: Okončati sukob pregovorima u skladu sa međunarodnim pravomwww.globallookpress.com © Russian Foreign Ministry/via Globallookpress.com

Ministri spoljnih poslova Rusije i Turske Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu razgovarali su danas o situaciji u Ukrajini i drugim gorućim geopolitičkim pitanjima.

"Održali smo tet-a-tet razgovore, zatim su se sastale delegacije... Naravno, tema o Ukrajini je bila jedna od tema o kojima smo razgovarali na našim sastancima, a razgovarali smo i o nizu regionalnih problema", rekao je turski ministar nakon razgovora sa Lavrovom.

"Ponovili smo da očekujemo završetak sukoba kroz pregovarački proces na osnovu međunarodnog prava. Kao i uvek, izrazili smo spremnost Ankare da uloži sve raspoložive napore za rešenje. Delimo uznemirenost u vezi s mogućom eskalacijom situacije u Ukrajini tokom prolećnih meseci. Uvek govorimo: u tom ratu neće biti pobednika", rekao je Čavušoglu.

Lavrov je poručio da pregovori sa Ukrajinom mogu biti  zasnovani samo na interesima Rusije.

"Više puta su i predsednik i drugi predstavnici Ruske Federacije govorili da Moskva ne odbija pregovore, ali da oni mogu biti isključivo na osnovu poštovanja naših interesa, zakonskih interesa, kao i uz uzimanje u obzir naših zabrinutosti", objasnio je ruski ministar. 

Na pitanje novinara da li planira da se sastane sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom tokom posete Njujorku krajem aprila, Lavrov je podsetio da Rusija nikada ne odbija ozbiljne predloge za pregovore.

"Naš stav je nepromenjen. Spremni smo da razmotrimo svaki predlog za ozbiljan razgovor", dodao je Lavrov, ocenivši da su, sa druge strane, komentari Zapada o tome da trenutno nije vreme za prekid borbe i početak pregovora, zapravo, "beskrupolozan trik". 

Lavrov je rekao da Rusi i dalje imaju problema u sprovođenju svog dela dogovora o žitu. "Prepreke ne samo da ne nestaju, već su sve veće", rekao je on.

Rusija, ako bude potrebno, može i radiće na izvozu žita van žitnog sporazuma, preko Katara i Turske, rekao je on.

Ako Zapad nema želju da pošteno pristupi onome što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš predložio i tako uporno promovisao, dobro, neka nastave da isporučuju relevantne proizvode iz Ukrajine kopnom, prugama, duž reka – već su napravili odgovarajuću logistiku koja funkcioniše.

I mi ćemo raditi, ako bude potrebno, a van okvira ove inicijative imamo priliku da to uradimo sa Turskom, sa Katarom, rekao je Lavrov. On je naglasio da to neće uticati na ruski izvoz u zemlje kojima je to potrebno.

Predstavnik Turske je dodao i da je "nastavak realizacije sporazuma važan ne samo zbog isporuke žita i đubriva iz Rusije i Ukrajine, nego i zbog toga što je potrebno umanjiti negativne posledice svetske prehrambene krize".

Turski ministar je rekao i da Ankara smatra da je neophodno sprovesti transparentnu istragu o sabotaži Severnog toka, koju treba da sprovedu nezavisni stručnjaci.

"Ovo je ozbiljan napad koji je pogoršao energetsku krizu koja je već počela. Neophodno je istražiti ko je napao i zašto. Istragu treba da sprovode nezavisni stručnjaci, neophodna je otvorena i transparentna istraga - to je stav Turske", rekao je on. 

Čavušoglu je izrazio zahvalnost Moskvi na pomoći posle razornih zemljotresa i ukazao na veliki značaj sporazuma o transportu žita koji su Rusija i Ukrajina dogovorile uz posredovanje Ankare, prenose RIA Novosti.

Lavrov je rekao i da je u Ankari razgovarao o stvaranju gasnog čvorišta u Turskoj i radu na nuklearnoj elektrani Akuju, prvoj nuklearnoj elektrani u Turskoj koja se radi uz pomoć Rusije.

Dvojica ministara razmotrila su i situaciju u Siriji i sastanak zamenika ministara inostranih poslova Ruske Federacije, Turske, Irana i Sirije u Moskvi.

Čavušoglu je rekao da se Ankara nada da će se proces rešavanja sirijske krize nastaviti u istom transparentnom i otvorenom obliku kao i do sada.

image